<i>GNU/Linux</i> sve češće metom <i>hacker</i>a

Nadnevak 01.11.2002 23:59:10 | Tema: Sigurnost sustava

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Ako je za vjerovati jednoj jučer objavljenoj studiji, onda su hackeri u prvih deset mjeseci (posebice u rujnu) ove godine bili hiperaktivni. Stručnjaci sveukupnu gospodarsku štetu pri tom procjenjuju na 33-40 mrd. $...


Prema izvještaju eminentnog mi2g , od siječnja do konca listopada 2002.g. je zabilježeno 57.977 uspješno izvedenih napada, dok je istovremeno u raznim operacijskim sustavima, poslužiteljskim aplikacijama i korisničkim programima otkriveno sveukupno 1.162 sigurnosnih propusta.

Po manje od 25 takvih propusta se odnosi na MacOS, kao i dvije UNIXove izvedenice Compaq Tru64 i SCO Unix.

U skladu s očekivanjima, najlošiji isljedak je i opet morao uknjižiti Microsoft: preko 500 sigurnosnih "slučajeva" se tiče operacijskih sustava i drugih proizvoda tog koncerna.

S gledišta sigurnosti često hvaljenim GNU/Linux-distribucijama se pripisuje čak 220 slabih točaka pogodnih za napad.

Uprkos takvim, naizgled očiglednim prednostima ili slabostima ovog ili onog sustava, izneseni podatci se moraju promatrati srazmjerno tržišnim udjelima pojedinih proizvoda.

Na osnovu vlastitih istraživanja mi2g je došao do zaključka, kako je broj uspješnih napada na MS-ove sustave počeo opadati (31.431 ili 54%), dok je onaj vezan uz GNU/Linuxom poganjana računala istovremeno u znatnom porastu (17,218 ili 30%).

S tim u svezi mi2g je već u više navrata upozoravao upravitelje Linux-sustava na obazrivost i odlučujuću ulogu neposredne reakcije, kojom bi se odmah odklanjali tek objavljeni sigurnosni propusti.

mi2g raspolaže vlastitom bazom podataka s više od 6.100 hackerskih skupina i preko 101.000 zabilježenih napada za razdoblju od 1995 g. do danas. Osim toga, databaza u obzir uzima i podatke Computer Security Institute-a te one iz objavljenih studija i priopćenja Saveznog istražnog ureda (FBI).

mi2g je jedan na sigurnosnu problematiku specijalizirani IT-analitičar sa sjedištem u Londonu a pretežito je djelatan za račun banaka i osiguravajućih društava.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1002