Totalni nadzor: <i>Uncle Sam Is Listening...</i>

Nadnevak 12.11.2002 23:59:19 | Tema: Internet

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

"Mi razvijamo tehnologije i prototip sustava za revolucioniranje sposobnosti SAD-a da otkrije, klasificira i prepozna inozemne teroriste, dešifrira njihove planove i time Sjedinjenim Državama omogući pravovremeno djelovanju na uspješnoj prevenciji i suzbijanju terorističkih akata."
Jan Walker, glasnogovornik DARPA-e


U za to zaduženim odjelima ministarstva obrane SAD-a i s njima povezanim tvrtkama se već stanovito vrijeme punom parom ulažu ne mali napori za osmišljavanje i uspostavljanje sustava za što savršeniji ― po mogućnosti potpuni ― nadzor prometa Internetom.

Prototip tog sustava bi za sada trebao biti smješten u Fort Belvoiru (Virginia, SAD).

Vlasti SAD-a bi tako svakodnevno sustavno pretresale i analizirale sadržaje milijuna datotečnih paketa u potrazi za podatcima o obračunima kreditnih kartica, sumnjivim putovanjima, neuobičajenim narudžbama lijekova...

Čelnik početkom ove godine utemeljenog Ureda za spoznaju informacija u Pentagonu, John Poindexter, je u razgovoru za Washington Post izjavio, kako je cilj tog projekta omogućiti praćenje terorističkih tragova po cijelome svijetu.

U tu svrhu si Pentagon želi omogućiti pristup svim databazama u svijetu.

"Teroriste ćemo uspjeti pronaći i preduhitriti samo ukoliko budemo slijedili njihove tragove", uvjerava Poindexter, inače admiral u miru i bivši savjetnik za sigurnost Ronalda Reagana, koji je prema dotičnom napisu već jednom ― zbog uništavanja dokaznog materijala, laži i manipulacija te ometanja pravosuđa ― 1990. g. bio osuđivan na šest mjeseci zatvora u svezi s tzv. Iran/contra skandalom; doduše, tu ionako blagu kaznu nije morao "odsjediti", pošto mu je jedan prizivni sud priznao predhodno obećani imunitet (gg. Reaganu i Bushu starijem se zbog nedostatka dokaza tako nije niti sudilo).

Ari Fleischer, glasnogovornik Bijele kuće je Poindexterovo imenovanje ― takovim referencama unatoč ― ako ništa drugo, onda bar vrlo slikovito obrazložio.

Sâm Poindexter pak naglašava, kako će zacijelo proći još koja godina, dok se ne razvije odgovarajuća tehnologija, sposobna filtrirati tako golemu količinu podataka. Konačne svote za to nužnog novca si onako od oka može svatko sâm izračunati...

Čini se, kako za sada ponajmanje glavobolje vlastima SAD-a zadaje ― prema važećem međunarodnom pravu ― za takove akcije nužna, ali više nego neizvjesna suglasnost vlada, posebice onih, koje u Washingtonu važe kao "prijateljske" (ostale ionako nitko ništa niti ne pita).

Pored tehničkih i međunarodnopravnih, tu su i prepreke u domaćem zakonodavstvu, koje ― unatoč tzv. Domoljubnom zakonu i nadolazećem Zakonu o domovinskoj sigurnosti ― tek treba odstraniti, kako bi se omogućio legalan nadzor podataka u vlasništvu državljana SAD-a.

No put do države s totalnim nadzorom globalnog društva je čini se posut i još nedotaknutim pitanjima podjele nadležnosti a time moći i utjecaja između pojedinih tijela i organa vlasti.

Pravnim stručnjacima u Washingtonu ni sada nije baš uvijek najjasnije, tko je za što nadležan i odgovoran među ministarstvima, odjelima, bezbrojnim tajnim i manje tajnim službama. Ponekad izgleda, kao da ih je svakim danom sve više: jedna od mlađahnijih javno-tajnih službi je i Odjel za domovinsku sigurnost, koja bi također mogla igrati jednu od glavnih uloga u nadzoru informatičkih i informacijskih tokova.

Bilo kako bilo, pripreme su u međuvremenu i onako poodmakle a za to zaduženom Poindexterovom Big-Brother-odjelu na raspolaganju stoje godišnje 200 milijuna $, tako da su prve veće narudžbe za razvoj odgovarajućeg velešpijunskog softvera već odavno porazdavane. Tako će i gospodarstvo SAD-a dobiti svoj dio kolača.

Washington Post u svom izvještaju citira stručnjaka tamošnje Nacionalne znanstvene zaklade, Paula Werbosa, koji je izrazio dvojbu, da je jedan takav sustav uopće moguće razviti tako, da bi bio u stanju razlikovati nedužne a kroz koji se ujedno teroristi ne bi mogli provući.

Nekadašnji senator Gary Hart se zato skromno ali odlučno zalaže za to, da se podatci umjesto toga ubuduće samo djelotvornije iskorištavaju.

Osjećaj ugroženosti terorizmom kao i borba protiv njega doista na jedan opasan način sve više brišu granice između tuzemstva/inozemstva, obrane i krivičnog gonjenja, rata i zločina, obrane i infrastrukturne sigurnosti.

Ne samo u SAD već i u Rusiji usvojena preventivna doktrina uključuje i informacijsko-informatički suverenitet bez obzira na državne granice.

Slijedom toga smo svi svugdje i uvijek sumnjivci, koje se mora stalno nadzirati i prisluškivati, e da bi se one zločeste možda pronašlo.

Predmetom rasprave (~1 MB PDF) posebnih odbora Europskog Parlamenta je svojevremeno već bila NSA sa svojim Echelonom. Zastupnici su ustvrdili, kako građani i poduzeća EU imaju pravo zahtijevati da SAD kao zemlja-prijatelj poštuje tajnost njihovih podataka i razgovora.

Da mi Hrvati nismo baš toliko osjetljivi ili ― ne daj Bože ― kverulanti, već je na vrijeme (još prošle godine!) požurio naznačiti i Prvi Građanin Lijepe naše, koji je zatucane londonske dandyje sablaznio samoinicijativnim zalaganjem za "privremeno" ograničavanje slobode medija, kretanja ljudi i slobode javne riječi.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1017