<i>UnitedLinux</i> 1.0

Nadnevak 20.11.2002 12:46:42 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Koncem svibnja o.g. njihov daleki cilj je bio, sastaviti je do konca ove godine; četiri člana inicijative UnitedLinux je svoju zajedničku distibuciju - ne bez ponosa - predstavilo jučer na Comdexu u Las Vegasu...


SuSE, SCO (bivša Caldera), Connectiva i TurboLinux su uz podršku tvrtki IBM i Hewlett-Packard jučer objavili svoj zajednički UnitedLinux 1.0.

Predstavnici IBM-a i Hewlett-Packarda su se o projektu izrazili vrlo pohvalno, naglasivši, da se - za razvijatelje softvera i korisnike - s UnitedLinuxom bitno pojednostavljuje uvođenje GNU/Linuxa.

Drugi distributori do sada baš i nisu pokazali previše spremnosti pridružiti se zajedničkim naporima četvorke; Mandrake je čak izričito naglasio, da nekakav "ujedinjeni Linux" i nije neophodno nužan, pošto su na koncu konca razlike među pojedinim distribucijama poglavito kozmetičke naravi. Osim toga, mnogi promatrači UnitedLinux smatraju odgovorom na tržišnu dominanciju Red Hata, iako članovi inicijative neumorno uvjeravaju, da su - kao pridruženi partneri i sudionici u razvoju - dobrodošli svi proizvođači GNU/Linux distribucija.

Inicijativni članovi UnitedLinuxa ističu, kako im je s izdanjem 1.0 uspjelo ostvariti vrlo važne ciljeve, kao što su dosljedno pridržavanje specifikacija Linux Standard Base LSB 1.2 i internacionalizacijskih standarda OpenI18N.

Napominje se i da je UnitedLinux zasnovan na jednom - po pouzdanosti - već poznatom temelju (tj. SuSE Enterprise Server) pa je zato pogodan i za posebno velike farme poslužitelja te SMP-strojeve.

Uz sve to, UnitedLinux - po riječima svojih proizvođača - nudi još i sakalabilnost, visoku raspoloživost sustava i unaprijeđenu podršku za bolju iskorištenost višeprocesorskih sustava, asinkroni I/O, sigurnosna proširenja poput sustava za autentificiranje Kerberos i Basille, te datotečni Journaling-File-System (JFS) odnosno Reiser File System (ReiserFS), XFS i ext3.

Podržavani su ali i Hotplug PCI, Logical Volume Manager (LVM) te Enterprise Volume Management System (EVMS) a raspoloživi su - pored ostalog - i upravljači za Ethernet, Fibre Channel, Token Ring, ODBC, Tape i SCSI.

Tehničke pojedinosti o inačici 1.0 pruža njen popis specifikacija (PDF) s tim, što se još više podataka o distribuciji može pronaći u tzv. White Paperu (PDF).

UnitedLinux 1.0 je za početak raspoloživ na engleskom, francuskom, japanskom, kineskom, korejskom, madžarskom, njemačkom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku.

Od sistemskih platformi su podržavane 32- i 64-bitne Intelove arhitekture i AMD-ovi procesori te PowerPC-strojevi i velika IBM-ova zSeries-MainFrame-računala.

Za prodaju će se pobrinuti mreža s više od 16.000 trgovaca softverom na malo, pojačana posebnim ekipama, zaduženim za tzv. Pre- i Post-Sales-Support. Osim toga, UnitedLinux kani svojim partnerima ponuditi i program odgovarajuće obuke i certfikacije.

UnitedLinux 1.0 je osmišljen u prvom redu za rad s poslužiteljima, ali je u tijeku i razvoj izdanja za stolna računala.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1031