Kako je MS prebacio Hotmail s FreeBSD-a na Win2K

Nadnevak 22.11.2002 1:59:09 | Tema: Microsoft

Odobrio: igustin. Napisao: igustin.
U trenutku kad je opet pronađena vrlo ozbiljna sigurnosna rupa koja pogađa IIS server i IE browser (pa se čak savjetuje brisanje Microsofta s liste Trusted Publishers!), pojavila se još jedna zanimljiva vijest. Na loše zaštićenom Microsoftovom serveru pronađeno je niz internih povjerljivih dokumenata. Jedan od njih opisuje prijelaz kupljenog Hotmail servisa s FreeBSD-a na Windowse 2000. To nebi bilo ništa posebno da u tom internom dokumentu ne hvale Unix kvalitete FreeBSD-a, njegovu pouzdanost, fleksibilnost i lako održavanje velikog broja servera, a s druge strane navode niz zamjerki Windowsima. Ono što je najzanimljivije, ovaj se dokument drastično razlikuje od javno objavljenog dokumenta s istom tematikom na TechNetu.
Npr. Windows image nisu mogli smanjiti ispod 900MB jer zbog vrlo velike složenosti međusobnih odnosa raznih komponenti, nisu mogli nešto maknuti a da ne naruše sigurnost. FreeBSD image imao je nekoliko desetak MB.
Windowse često treba restartati, dok je na Unix sistemima dovoljno promijeniti ASCII konfiguracijski fajl i restartati željeni servis.
Vijest možete pročitati na The Registru, jedan od povjerljivih dokumenata na Security Officeu, i usporediti ga s dokumentom na TechNetu.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1036