James Gosling: <i>MS</i> mrzi inter-operabilnost

Nadnevak 23.11.2002 12:05:07 | Tema: Java

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Neki znalci tvrde, kako je .NET samo puka patvorina J2EE (Java 2 Enterprise Edition)...


Ima elemenata (C#, framework...), koji možda doista i upućuju na to, jer se donekle poklapaju s onim u J2EE...

Zlobnici ― kojih u takvim prigodama nikad ne nedostaje ― idu o korak dalje, pa odmahuju rukom, kako to navodno ne bi bilo ništa nova, jer je tako i s mnogim drugim M$-proizvodima:

Lošiji preslici postojećih sustava ― uz pomoć lukavo smišljenog marketinga i bezobzirnim smislom za poslovnost (ne smijemo zaboraviti, da Amerikanci u svom jeziku ni u dvadest i prvom stoljeću etimološki a najčešće ni praktički ne posjeduju niti poznaju izraz "besplatan") ― kao čudom postaju uspješni prodajni artikli u dućanima iza ugla.

Online-magazin Channelweb izvještava, kako se James Gosling u okviru jedne tiskovne konferencije na Comdex Eastu 2002 još jedan put osvrnuo na .NET.

J2EE je po njemu u svemu bolja od .NET-a.

.NET-ova najočiglednija prednost je gigantski marketinški proračun, o kojem "...čak i sâm Bog može samo sanjati".

Jednostavne alatke i Microsoftov kvazi-monopol na polju stolnih računala ali ipak ― po riječima izumitelja Jave ― stvaraju vrlo povoljne uvjete za .NET-framework:

"U Javi postoji stanoviti stupanj kompleksnosti, koji straši programere-početnike" skrušeno priznaje Gosling ali odmah i nadodaje, kako zrelost, sigurnost i funkcionalna svekolikost jednoznačno govore u korist J2EE.

Iako su Microsoftu puna usta na temu "Web Services" tj. mrežnih službi i usluga, redmondsko poduzeće iz dna duše mrzi pojam "inter-operabilnost" već kao takav...

Svima ― koje ova tema donekle zanima a ujedno kako-tako vladaju engleskim jezikom ― svakako preporučam čitanje ne predugog izvornika ovog zanimljivog članka.

P.S. Svrha i cilj HULK-ovih stranica i ondje iznesenih sadržaja nije biti ili postati platforma za blaćenje i opstrukcije bilo koga ili čega, pa tako niti nekih tvrtki.

Izbor tematike, osobni nazori autora priloga ili njegove interpretacije drugih izvora nisu i ne moraju predstavljati stajališta udruge ili njenih članova.

Štovane i drage posjetitelje molim za ispriku i razumijevanje, jer se učestalost i mjera tematsko-sadržajne nazočnosti nekih tvrtki ― i pored svih nastojanja ― ne mogu drukčije, nego se i na ovome mjestu sadržajno i srazmjerno podudarati s njihovim zrcalom u aktualnim ili trajnim javno-medijsko-tržišnim događanjima, koja ― što izravno, što neizravno ― i te kako nezaobilazno tangiraju GNU/Linux, pa prema tome i Hrvatsku udrugu Linux korisnika.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1039