Što je to (ne)<b>točno</b>?

Nadnevak 27.11.2002 22:38:39 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Otvoreno pismo članovima i čelništvu Hrvatske udruge Linux korisnika, zainteresiranim korisnicima-potencijalnim članovima, te moj nazor o (polu)službenim (?!?) stavovima dopredsjednika Udruge...


― U jednoj UDRUZI su ― bez obzira na pojedinačni doprinos ― svi članovi uvijek i u svemu RAVNOPRAVNI; utoliko je neumjesno i suvišno u okviru ovakvih svađa pominjati bilo čije zasluge (pa tako ni Tvoje), jer ih ja nikada do sada u svojim javnim istupima niti nisam izravno i tako eksplicitno kao Ti stavljao na dnevni red

― Čelništvo bilo koje udruge nije njen gospodar, već službenik dužan ostale javno izvještavati o relevantnim uspjesima/neuspjesima/dvojbama/poteškoćama/itd. zajednice

― O osobnim pobudama, razlozima, vrijednosti ili čak dobitku povodom bilo čijeg i koliko god malog/velikog angažmana u HULK-u nisam/ne želim više u ovom kontekstu

― "...Bio sam dovoljno lud da uđem u rizik da se kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj idem još tada komercijalno baviti Linuxom...".

Tvoje poslovne odluke i rizici su Tvoja osobna stvar; preuzimanjem bilo koje javne dužnosti postaje i Tvoj osobni problem sprječavanje mogućih sukoba ili (ne)opravdanih sumnji u zlouporabu položaja.

― HULK je ― ako se varam, molim za ispravak ― javna udruga, koja djelomično uživa i materijalno-infrastrukturnu potporu javnih tj. državnih ustanova (sveučilište/fakulteti/tj. svi građani/platiše i najneznatnijeg iznosa poreza u ovoj državi), slijedi (ili bi bar tako trebalo biti) GNU/Linux ideale transparentnosti, demokratičnosti i otvorenosti za sve ljude a u svom si nazivu sâma Udruga pripisuje još i značaj/atribute nacionalne/državne organizacije; iz svega toga proistječe (ne samo moralna) kolektivna i pojedinačna obveza transparentnog djelovanja u njenim okvirima a čelništvo udruge je DUŽNO ― ne samo meni ― već JAVNO I SVIMA (odgovarajućim priopćenjima) polagati račune; sve ostalo znači uzurpaciju i zlouporabu raspoloživih javnih/državnih sredstava

― Moj ili bilo čiji upit o svrsi/ciljevima/planovima/statutu neke javne/nacionalne udruge u ovoj ili bilo kojoj drugoj civiliziranoj zemlji nije niti može predstavljati "...uvrede, podcijenjivanja i blaćenje..." bilo koga ili čega

― Citiraš moje "uvrede"(?!):

    "1) Dio komentara ostavlja vrlo neugodan i negativan dojam, kako o pojedinim članovima tako i o Udruzi
    2) članstvo nije ni voljno ni sposobno (pokušati) shvatiti a kamo li razmotriti, raspraviti i sa svog gledišta odrediti ulogu, položaj i prednosti GNU/Linuxa u ovoj zemlji i za ovo društvo
    3) nisam mogao dokučiti, ima li Udruga uopće ikakve ambicije, ulogu, ciljeve i izrađene konkretne planove djelovanja u hrvatskom društvu i javnosti
    4) neka nam netko (možda glasnogovornik, predsjednik ili dopredsjednik) malo rasvijetli ciljeve i puteve, kojima bi HULK zapravo htio povesti svoje članstvo i GNU/Linux u ovoj zemlji "

Radi se o mojim subjektivnim ispravnim/pogrešnim osobnim nazorima, dvojbama i prijedlozima/zahtjevima na koje kao i svaki drugi (ne)član/(potencijalni)korisnik Linuxa/posjetitelj ovih javnosti namijenjenih mrežnih stranica ima pravo.

Pravo Udruge, njenog čelništva, članstva ili samo običnog promatrača sa strane je da na njih (ne) reagira sukladno svom položaju i nahođenju.

― Citirane "uvrede" bi predhodnim javnim i jednoznačnim određivanjem svrsishodnosti Udruge i iznošenjem članstvom usuglašenih stavova bile suvišne.

Vjerujem, da se ne jedan posjetitelj ovih stranica pročitavši priloge tipa "Na (inozemnim) stranicama xy je na xy jeziku objavljen xy prilog o verziji xy alpha..." morao sâm sebe "uvrijediti" na isti način, kao što sam eto ― po Tebi ― ja "...uvrijedio, podcijenjivao i blatio..." Udrugu, njeno članstvo i čelništvo.

― Ako se cijelo čelništvo osjeća "...uvrijeđenim, ...", kako protumačiti izostanak javne i službene reakcije: čelništvo (ne)suglasi s Tvojim napisom, nema hrabrosti niti osjećaj obaveze snositi pred članovima i javnošću odgovornost za svoje stavove, ili je uz dogovornu/prešutnu suglasnost taj neugodni i kompromitirajući zadatak iz stanovitih razloga povjerila Tebi...?

Osobno, nojevsku politiku guranja glave u pijesak držim prozirnim oportunističkim pokušajem dotičnih, da se riješe svakog, tko zapleše mimo njihovog kola, bez da pri tom u opasnost dovedu vlastite interese.

― Mislim, da je najkasnije ovom svađom nadošlo vrijeme, svim nadležnim/zainteresiranim postaviti pitanje slobode ali i općenito smisla dosadašnjih usmjerenja, koje u ovakvim uvjetima pruža Udruga, posebice mladim ljudima studentima/učenicima/početnicima.

― Budući sam u posljednjih godinu dana preko čelništva HULK-a nastojao korisnicima kojima je to najpotrebnije dostaviti neki od 70-ak CD-a s oko 20-30 raznih (dijelom originalnih) distributivnih izdanja, više od vlastitog lijepog odgoja i geste prema donatorima bi se iskazalo objavljivanjem takvih ― makar s nečijeg gledišta i neznatnih ― događaja i transparentnom raspodjelom istih.

― "...Dokle god nisi prozvao čelništvo Hulka, ja sam šutio..."

Iskustva naših starih govore, kako se svatko češe gdje ga najviše svrbi.

Kao čovjek, čitatelj i član si ― ako tako poželiš ― možeš takav stav i dozvoliti, ali nikako kao predstavnik, pače jedan od čelnika ove udruge. Ako je već prije bilo nekakvih problema, trebao si/ste to odmah razjasniti.

― "... i ja smatrao da je potrebno adekvatno odgovoriti na prozivanje..."

Anonimna javljanja (posebice takvog sadržaja i kao "...'adekvatan' (službeni?) odgovor..." si ja u svojstvu (ne)člana mogu dozvoliti; Ti i ostali čelnici ove ili bilo koje udruge ― s više moralno-etičkih i ljudskih gledišta NE. Isuviše je velika opasnost od stvaranja dojma o pokušaju zastrašivanja/utjecaja na neku osobu u svrhe vlastitih manipulacija i intriga.

― "... Ne napadam tebe osobno, jer..."

Nije se potrebno previše mučiti pročavanjem semantičke sadržine i izravnih/implicarnih poruka koje si nastojao posredovati u svom "...'adekvatnom' reagiranju...", pa na prvi pogled vidjeti da ta Tvoja tvrdnja nije istina.

― Bilo koji čovjek, koji ― izravno ili neizravno ― izvrgava ruglu jezik sredine u kojoj živi i čiji kruh jede, ili onaj kojim govorim i kojim su govorili moji preci, te mi povrh toga nameće druge jezike i/ili tuđice ili u ovoj zemlji zagovara/zastupa/opravdava/brani zavođenje tuđih jezika na mjesto Hrvatskog je u mojim očima "...bijeda i jadnik.." ali u najmanju ruku još i sličan "... tuđinskim lakajima..." koji su također bili alergični po pitanju hrvatskog jezika kao i Ti a čije smo pokušaje odnarođivanja bolno osjećali sve do u ne tako davnoj prošlosti.

O pojedinostima zbog toga pretrpljenih patnji istarskih, srijemski, bosanskohercegovačkih i drugih Hrvata su raspoloživa brojna i vjerodostojna usmena/pismena svjedočanstva.

U svrhu izbjegavanja kojekakvih "alergija" najjednostavnije je koristiti standardni hrvatski književni jezik i izraze a u slučaju nedoumica, autorima priloga je raspoloživa bogata gramatičko-pravopisno-etimološka-računalno lingvistička bibliografija.

Budući se vjerojatno pod silinom naleta anglo/amerikanizacije i prodora ostalih tuđica ― koje tako rado i sam nastojiš nametnuti ― (znak stručnosti? otmjenosti? elementarnog nepoznavanja hrvatskog jezičkog blaga?) očito više ne snalaziš najbolje u mogućim i prenesenim značenjima hrvatskih sintaksi ― koje citiraš kao pejorativne odnosno uvredljive ― svakako pogledaj u neki od kvalitetnijih stručnih rječnika hrvatskog jezika ili se posavjetuj s nekim od za ta pitanja nadležnih nastavnika.

No, svakako Ti još jednom i svima koji tako nešto uvijek i iznova pokušavaju (nerijetko pod maskom ležernosti i relativiziranja) poručujem, da nisu, niti za to vrijeme mogu biti moji, prijatelji, prijatelji moje obitelji ili naroda. I nikada, molim Te više nikada se ― bar meni osobno ― ne obraćaj riječima "...Read My Lipps..." ili sličnim uvezenim uličarskim frazetinama. Hvala unaprijed.

― Poziv čobana zahtjeva ― pored ne malo usko stručnih znanja i vještina ― veliku mjeru sistematičnosti i strpljivosti u radu, te iznimno veliku mjeru bezuvjetnog i neograničeneog poistovjećivanja i požrtvovnosti s/u interesima stada i jedinki u njemu te drugih pastira-kolega.

U svezi s tim sam svoj nazor već izrekao, a Ti sâm sebe poznaš, pa još jednom na samo prosudi koliko od tih svojstava doista i u kojoj mjeri posjeduješ; o isljedcim takovih razmatranja me nije nužno naknadno obaviještavati.

― Zvanje i naslov inžinjera ― pored onih usko stručnih znanja ― predpostavlja i sposobnost primjerenog načina organizacije, komuniciranja i vođenja manjeg/većeg broja suradnika. Na odmet nije niti odgovarajući uvid u pedagogiku/psihologiju rada. Na žalost, od svega toga sam s Tvoje strane vrlo malo primijetio i iskusio.

― Položaj akademskog građanina se možda još i može kako-tako steći komadom papira, koji se kod nas zove svjedodžba ili ― ako to tvojim ušima zvuči manje smiješno ― i diploma. Ali ugled jednog pripadnika tzv. (tehničke) inteligencije ili čak intelektualca se mora zaslužiti i opravdati vlastitim sposobnostima i nastojanjima.

Povijest i znanost uopće svjedoče o ljudima, nezaboravnim intelektualcima, koji nisu imali niti jedan razred osnovne škole.

O intelektualnim dometima akademski obrazovanih inžinjera i građana ove zemlje, svjedoče dijelomice i mrežne stranice i sadržaji priloga nekih od pojedinaca iz Hrvatske udruge Linux korisnika.

Dok se to ne promijeni ― a sukladno Tvojim željama, kao i svih onih koji su se "...mučili..." i kojima sam "...solio pamet..." ― obustavit ću dalje slanje inkriminiranih prispjevaka.

Nadam se da će članstvo Udruge ali i svi korisnici Linuxa u Hrvatskoj u predahu od napornog "...soljenja pameti..." smoći snage objektivno razmisliti i otvoreno riješiti nastale dvojbe, bez pokušaja zametanja (a time i daljih odlaganja) problema pod tepih ravnodušnosti i zaborava.

HULK bi mom mom mišljenju konačno trebao postati mjesto susreta za kreativniji rad školaraca/studenata, informacije korisnicima na hrvatskom jeziku a ne za elitistička, obrtnička, netransparentna i ― s obzirom na infantilnu plitkost i milicijsku aroganciju njenih čelnika ispoljenu u "dijalogu" i "visokokompromisnom" stilu "..Sad mi je dosta, kome soliš pamet?..." ― suvišna relativiziranja i providna uljepšavanja HULK-ove stvarnosti...

Onim malobrojnim članovima, korisnicima i/ili posjetiteljima koji su dnevno sa zanimanjem pratili moje loše i manje loše priloge na ovom mjestu zahvaljujem za iskazanu ljubaznost i susretljivost.

Svima skupa ― a posebice g. Guštinu ― zdravlje i uspjeh i dalje iskreno želi


Dominko Aždajić - domazd

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1046