Rasprava o IDC-ovoj studiji

Nadnevak 05.12.2002 22:23:21 | Tema: Novosti

Odobrio: igustin. Napisao: igustin.
Microsoftova objava IDC-ove studije prije nekoliko dana po kojoj je TCO Windowsa manji od Linuxa izazvala je velike rasprave u Linux zajednici. Sudionici Eterprise Linux Foruma koji se upravo održava u Bostonu imali su priliku razgovarati o toj studiji sa jednim od njenih ključnih autora, Danom Kusnetzkyjem...

On je izjavio kako ga ne čudi da je Microsoft objavio rezultate studije, budući da su zaključci pozitivni za tu tvrtku. Naglasio je kako javnost ne vidi 95% izvještaja koje IDC radi na zahtjev svojih klijenata. Tek tada kada su rezultati zadovoljavajući, klijent će iskoristiti pravo njihove objave.

Zanimljivo je da u toj studiji nisu uzeli određenu Linux distribuciju, već različite, prema tome što su analizirane tvrtke koristile. Također je zanimljivo da je sada naglašeno da je Linux TCO bio marginalno skuplji, što se iz Microsoftove objave baš i ne može zaključiti. Objasnio je da se, prema ovoj studiji, glavnina većih troškova primjene Linuxa odnosi na osoblje i obuku, što može iznositi i 50-70% TCO-a neke tvrtke. Ono gdje je Linux jeftiniji je cijena softvera i hardvera, što je međutim tek manje od 35% udjela u TCO-u.

Više o tome...



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1071