Vlada će 2003. za info opremu izdvojiti 373 milijuna kuna!

Nadnevak 16.03.2003 14:52:55 | Tema: Novosti

Odobrio: zblace. Napisao: zblace.
Kako se Vlada odnosi sprem procesa informatizacije pročitajte u ovom novinskom citatu:
Proračunska sredstva za e-government, uključivši intelektualne usluge, viša su od milijarde kuna. Pritom su samo za nabavu računalne opreme predviđena 283 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na proračun 2002. Uključe li se u to i troškovi licenci za računalne programe, ukupan je iznos 373,5 milijuna kuna.

Uz to, projekte informatizacije katastra i zemljišnih knjiga te pravosuđa dodatno financiraju Europska unija (CARDS) i Svjetska banka s oko 38 milijuna eura, od čega je dio i za nabavu informatičke opreme. Predsjednik Vladina Ureda za internetizaciju dr. Mladen Mauher kaže da je već pripremljen prijedlog odluke za planiranu sjednicu Vlade RH o ujedinjenoj javnoj nabavi informatičke opreme. Prvi se put predlaže dvostupanjski natječaj, koji u drugome stupnju predviđa aukcijsko nadmetanje.
Unatoč ovogodišnjem velikom projektu obnove i nabave nove računalne opreme, glavni koordinator svih informatičkih aktivnosti Vlade smatra da osnovni problem projekta elektroničke Vlade nije oprema nego nepostojanje računalne mreže kojom se povezuju sva postojeća računala i baze podataka raznih državnih institucija. Efikasna mreža javne uprave bila bi ona koja bi povezivala svih 40.000 raznih računala u 19 ministarstava, dvije državne uprave i sedam državnih zavoda te konačno pružila mogućnost da se njome putem Interenta počnu koristiti i građani.
Neki stručnjaci smatraju da je neizgradnja mreže samo dio dubljih problema cijeloga plana elektroničke državne uprave. Jedna od glavnih kritika odnosi se na nekoordiniranost napora u području informatizacije: projekt e-governmenta podrazumijeva trenutačno 80-ak samostalnih projekata informatizacije u raznim ministarstvima i institucijama. Usmjeravanje napora na tri ili četiri glavna projekta (među ostalim, izgradnju računalno-komunikacijske mreže) vjerojatno bi brže dovelo do vidljivih rezultata. Mnogo samostalnih projekata smanjuje i transparentnost cijele strategije e-governmenta. Kritike se odnose i na informatičku strategiju koju je prihvatio Sabor, navodnu punu općenitih i neutemeljenih ambicioznih ciljeva.

11.3.2003 | 12:26 Izvori:(Infoforum News Service • Poslovni tjednik 14-16)Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1213