Izašao OpenOffice.org 1.0.3

Nadnevak 12.04.2003 11:42:19 | Tema: GNU/Linux

Odobrio: igustin. Napisao: Anonymous.
OpenOffice.org izdao je novu verziju istoimenog office paketa, prema nekima jedinim pravim konkurentom Microsoftovom Officeu, na kojem se između ostalog bazira i Sunov StarOffice.
Novu verziju paketa možete skinuti s mnogobrojnih mirrora. Trenutno su dostupni buildovi za Linux, PowerPC Linux, FreeBSD, Solaris i Mac OS X u originalnoj verziji na engleskom, a lokalizirane verzije još su u izradi.

Ono što najviše izdvaja OpenOffice paket od konkurenata jesu otvorene specifikacije formata datoteka, čime je garantirana visoka kompatibilnost kao i mogućnost da ostali proizvođači, ukoliko žele, mogu u svoje programe ugraditi podršku za OpenOffice datotečne formate. Osim toga, paket podržava i velik broj ostalih datotečnih formata, a među njima i formate MS Office XP paketa, no nažalost još uvijek ne toliko dobre koliko bi mi htjeli, ponajviše zbog Microsoftove closed source politike, odnosno sakrivanja specifikacija svojih programa i datotečnih formata, čime je onemogućeno open source razvijateljima pisanje bolje podrške za iste.

OpenOffice može se pohvaliti i bogatim mogućnostima svojih aplikacija koje pariraju s komercijalnim rješenjima. U sljedećoj verziji, oznake 1.1, očekuju se mnogobrojne novosti, primjerice ugrađena podrška za uvoz i izvoz u PDF, Macromedia Flash, DocBook, XML, XHTML kao i u veći broj PDA Office formata te podrška za Complex Text Layout (CTL) te Arapski i Hebrejski jezik i mnoge druge novosti.

1.1 beta inačicu trenutno možete preuzeti sa ovih stranica.

Podsjećamo da paket već duže vrijeme sadrži podršku i za Hrvatski spelling checker.

Što se konkurenata tiče, nedavno je osvanuo vrlo zanimljiv članak o Microsoftu i odluci da nadolazećem Office 2003 paketu doda i mogućnost snimanja dokumenata u XML format, prilično oslabljen i koji ne podržava nove, nadolazeće mogućnosti paketa, dok će podrazumijevani datotečni format datoteka i dalje ostati sakriven.

Nedavno je OpenOffice.org izdao i SDK za svoj office paket, čime je omogućeno razvijateljima da se još više uključe u razvoj i poboljšanje programa. Više i tome u članku CNet-a.

Pročitajte i ovaj zanimljiv intervju u kojem se između ostalog priča i o sve većoj prisutnosti kako OpenOfficea, tako i njegovoj komercijalnog ekvivalenta StarOfficea, kao enterprise alternative mnogo skupljim konkurentskim rješenjima.

Ovaj stariji članak na eWEEK-u objašnjava novosti u nadolazećoj verziji Sunovog StarOfficea 6.1, kao i odluke Sonyja da zamjeni svoju ponudu na desktop računalima s dotadašnjeg Corel WordPerfect Officea na StarOffice te SuSE-a koji u će novijim verzijama svojih distribucija uključiti OpenOffice umjesto SunOfficea.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1251