HRID.office(business) 9.0

Nadnevak 24.04.2003 16:46:22 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: kost. Napisao: kost.
Suradnjom Hrvatske Udruge Linux Korisnika i Operacijskih sustava nastala je HRID.office(business) distribucija GNU/Linuxa. Distribucija se sastoji od jednog CD-a, a sadrži pakete potrebne za urede poput KDEa, OpenOfficea, Evolutiona, Mozille, .... Ono što je zanimljivo je da je hrvatska podrška automatizirana što znači da su hrvatski znakovi, provjera pravopisa u e'mailovima, OpenOfficeu, editorima i neke poruke prilagođene hrvatskom jeziku. Naravno, potrebno je podesiti aplikaciju da želite koristiti program za provjeru pravopisa (obično klikom na checkbox da želite provjeru pravopisa). Također, osposobljena je i automatizirana veza između OpenOfficea i PostgreSQL-a, te postoji i primjer jedne takve komunikacije (paket: hrid-office-addressbook). Kako je to ipak prvovijenac za urede, distribucija još uvijek nije onakva kako bi trebala izgledati, ali uvijek možete pomoći što od vas i očekujemo. Skidanje i korištenje distribucije je besplatno. Navedeno izdanje HRIDa za urede moguće je skinuti sa našeg FTP poslužitelja.

Distribucija osim toga posjeduje predloške (templates) za česte dokumente (račune, ponude, putne naloge, medicinske kartone radnika, ....) i dodatne pozadine za vašu radnu površinu. Distribucija je bazirana Linux Mandrake 9.0, ali su popravljeni i neke greške (poput da morate imati default gateway mada ga nemate), te su popravljeni sigurnosni propusti zaključno sa 24.04.2003.

Ono što nedostaje i čega smo svjesni je dokumentacija svih značajki ove distribucije, kao i uputa za početnike s Linuxom. Ono što vam trenutno kao privremeno rješenje možemo preporučiti je odlična dokumentacija od CARNeta.

Podsjećamo također da je moguće pomoći u prevođenju odlaskom na http://lokalizacija.linux.hr. Nije nužno imati Linux kako bi prevodili već samo web preglednik, ali naravno da se preporuča posjedovanje Linuxa zbog boljeg prijevoda i razumijevanja. Oni koji ipak žele pomoći na drugi način (ne nužno HRIDi), najbolje je da se pretplate na http://lists.linux.hr/listinfo/work">Work mailing listu.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1256