Novi PC-CHIP s DVD-om i Linuxom!

Nadnevak 01.09.2003 14:37:29 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: kost. Napisao: kost.
PC-CHIP je izdao 100-ti broj svog časopisa u kojem poklanja svojim čitateljima DVD. Između ostalog sadržaja na DVD-u, PC-CHIP u suradnji s OpSus-om i HULK-om uključio je hrvatsku preradu Knoppix distribucije simbolično nazvanu HRID.office LIVE. Distribuciju je moguće podići izravno sa DVD-a i isprobati. Distribucija uključuje hrvatsku podršku, fontove, raspored tastature, spelling checker, template-ove i ostalo prilagođeno za hrvatsko podneblje. Eto razloga da odete do kioska i kupite novi PC-CHIP.

Sama prerada je pokušala ostati u duhu Knoppixa a to je da bude korisna za početnike, ali i za stručnjake. Recimo, prilikom podizanja sustava ukoliko upišete knoppix lang=hr_US dobit ćete hrvatsku podršku, ali sa engleskim frazama (dakle, bez hrvatskog prijevoda) i engleskim rasporedom tastature (hrvatski dijakritički znakovi dobijaju se AltGr tipkom - da, da, hr_US(crous) raspored).

Ljudi zaslužni za ovaj projekt sa strane OPSUS-a su: Milan Rajačić i Radoslav Dejanović, a od strane HULK-a: Robert Avilov, Vedran Rodić i Vlatko Košturjak. No, veliki dio bazira se na postojećem radu open source zajednice uključujući i Hrvatske. Posebno bi ovdje trebali istaći golemi doprinos Denisa Lackovića i njegovog spelling checkera pokraj ostalog rada. Naravno, ne treba zaboraviti niti ekipu PC-CHIP-a.

Ako se sjetim(o) još kojeg zgodnog featurea, budem(o) napisali u komentare...Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1343