Sun Microsystems predstavio Sun Linux baziran na SuSE 8.2

Nadnevak 16.09.2003 19:30:17 | Tema: Sun Microsystems

Odobrio: igustin. Napisao: igustin.
Sun je javnosti predstavio svoju Linux distribuciju Sun Linux, dio projekta Mad Hatter, kojim cilja na enterprise tržište, vladine i edukacijske ustanove po vrlo niskoj cijeni. To je njihovo novo oružje protiv Microsoftove ponude, dajući jasno do znanja da to nije potrošački produkt, već jeftina alternativa za njihove postojeće i nove korisnike koji žele jeftiniji desktop/workstation sustav, pri čemu će se i dalje moći osloniti na jamstvo i usluge Suna, te odličnu integraciju sa back-end aplikacijama i serverima koji koriste Solaris. Njihov pristup je: Solaris u back-endu, Sun Linux na front-endu.
Pravo ime Sun Linuxa je Java Desktop System, dok će se development/high-end verzija zvati Java Enterprise System.

Suprotno prvotnim najavama, ova je distribucija bazirana na SuSE 8.2, a ne na Red Hatu. Sadrži modificirani Gnome 2.2, Javu, Star Office 7, Ximian's Evolution, Mozillu, unaprijeđenu Sambu i Nautilus.

Sun je najavio kvartalna izdanje upgradeova, a cijene će varirati od 50 do 100 USD.

Prem anekim procjenama, Sun bi mogao zamijeniti Solaris sa Linuxom nakon nekog vremena, iako će još dugo podržavati Solaris zbog nekih ugovora koji traju još 30 godina. Sun posjeduje bolje algoritme i optimizacije nekih mogućnosti bolje od bilo kojeg drugog OS današnjice, i to namjeravaju prenijeti u Linux.

Više o tome: OS News, News Forge, C|Net, eWeek,Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1359