Linux u još 9 njemačkih gradova?

Nadnevak 18.09.2003 7:50:04 | Tema: Linux u poslovnom okruženju

Odobrio: igustin. Napisao: igustin.
U poplavi novih migracija i referenci Linuxa zadnjih dana pojavila se još jedna najava koja će tek puniti novinske članke sljedećih mjeseci: još devet njemačkih gradova su u već uznapredovaloj fazi razgovora za zamjenu, ako ne svih, onda većine MS produkata sa Linuxom. Time će se pridružiti Schwäbisch Hallu i Minhenu koji su to već učinili.
Nakon više obavljenih razgovora i priprema sljedeći korak je ponovni susret sredinom listopada kada kreće pilot projekt. Većina gradova mora donijeti odluku do kraja godine jer njihovi ugovori s Microsoftom istječu početkom iduće godine. Radi se o sljedećim gradovima: Alzey, Kaiserslautern, Koblenz, Landau, Mainz, Neustadt, Speyer, Trier i Worms.

Razlozi tome su, naravno, cijene licenci Microsoft produkata, ali i nedostatna podrška za neke od njih (npr. za NT koji se još dosta koristi). Najveći problem će, očekivano, biti razne aplikacije razvijene od mnogih malih softverskih kuća. Međutim, oni su već u razgovorima sa svima njima tražeći mogućnosti prebacivanja aplikacija na Linux.

Koje će dugoročne posljedice imati već i ova namjera, može se samo pretpostaviti: od lančane reakcije ostalih njemačkih gradova i korisnika, sličnih poteza u svijetu, ali i jednoj bitnoj popratnoj pojavi: masovno portanje postojećih proprietary aplikacija na Linux.

Više o tome: Info World.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1368