Tribina u KIC-u: Hakerska Hrvatska

Nadnevak 13.04.2004 14:42:51 | Tema: Linux u Hrvata

Odobrio: igustin. Napisao: igustin.
Poštovani,

U ime Naklade Jesenski i Turk i Kulturno informativnog centra pozivamo Vas na tribinu


Hakerska Hrvatska

koja će se održati u četvrtak, 15. travnja u 19 sati u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5, u Zagrebu. Na tribini će se predstaviti slobodni i open-source softver kao element strategije daljnje informatizacije Republike Hrvatske.


Ta se kategorija kompjutorskih programa razlikuje od tzv. vlasničkog softvera po tome što nositelji autorskih prava dopuštaju slobodnu upotrebu programa u najširem smislu. Slobodni program za korisnika je besplatan, njegov izvorni programski kod je otvoren i dopušteno ga je čitati, prepravljati i koristiti u drugim programima. Slobodni softver dopušteno je umnažati i distribuirati, pod jedinim uvjetom da se pritom očuva njegova sloboda: slobodni program drugima predajemo pod istim uvjetima pod kojima smo ga primili.

Za javni sektor, slobodni softver ima mnoge prednosti. U tržišno-ekonomskom smislu, slobodni softver se nudi pod najboljim mogućim uvjetima: besplatno, i to trajno besplatno. U političko-ekonomskom smislu, znanje sadržano u svakom slobodnom programu slobodno je za sve. Država koja koristi i razvija slobodni softver nudi svim svojim građanima, tvrtkama i ustanovama da se njime služe kako god im to odgovara, te da pridonesu njegovu stvaranju i poboljšavanju - na svoju i zajedničku korist.

Već danas, slobodni softver može obaviti većinu zadaća potrebnih javnom sektoru: između ostalog, na raspolaganju su uredski programi, cijela paleta programa namijenjenih računalnim mrežama i vrhunske baze podataka. Slobodni programi koriste se u poslovanju mnogih tvrtki, u neprofitnim organizacijama pa i u državnoj upravi u svijetu i u Hrvatskoj. Sudionici tribine će na temelju svog stručnog iskustava ponuditi svoja viđenja budućnosti slobodnog i open-source softvera u javnom sektoru Republike Hrvatske.

Dva su povoda za pokretanje tribine Hakerska Hrvatska. Prvo, veći dio licenci za aktualne operativne sustave i uredske programe je iznajmljen i rok njihova zakupa ističe za koji mjesec. Nije poznato pod kojim će uvjetima vlasnici programa ponuditi ovlaštenja za njihovu upotrebu. Zbog svojih tehničkih kvaliteta i povoljnih uvjeta upotrebe, slobodni operativni sustav Linux i odgovarajući slobodni softver otvaraju izlaz iz trenutnog stanja neizvjesnosti. 

Drugo, Akcijski plan EU obavezuje sadašnje i buduće članice Europske unije da uvedu nove informacijske usluge građanima i gospodarstvu. Strateška orijentacija na slobodni softver u razvoju tih usluga dugoročno oslobađa javni sektor ovisnosti o vlasnicima softvera i otvara znatne mogućnosti angažmana domaćih programera, tvrtki i učilišta.

U tom smislu, javna rasprava ovoga tipa otvorit će ključna pitanja državne informatičke strategije i ponuditi odgovore hrvatskih predstavnika Vlade, ministarstava, poduzeća i nevladinih organizacija.

Na tribini će govoriti:

  • dr. Diana Šimić, Središnji državni ured za e-Hrvatsku
  • dr. Dražen Dragičević, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Vlatko Košturjak, Hrvatska udruga Linux korisnika
  • Radoslav Dejanović, Operacijski sustavi d.o.o.
Nakon kraćih izlaganja govornika, u raspravi će sudjelovati i

  • Rašeljka Maras Juričić, Meritor media
  • Miroslav Zubčić, Nimium
  • Ivana Pavić, Multimedijalni institut
  • Ivan Rašeta, Ministarstvo financija
  • Željko Rikalo, Holobit
  • Matija Nalis, Vodatel
  • Igor Velimirović, CARNet
  • Kristijan Zimmer, HrOpen.

Na tribini će biti izložena i relevantna knjiška produkcija hrvatskih nakladnika:

Pekka Himanen (L. Torvalds, M. Castells),  Hakerska etika i duh informacijskog doba, Naklada Jesenski i Turk, Zagreb
A. Dragičević i D. Dragičević, Doba kiberkomunizma, Golden Marketing, Zagreb
V. Košturjak, K. Kudumija, Linux Mandrake, Pro-mil, Varaždin
Mladen Kuzminski, OpenOffice.org, Pro-mil, Varaždin
Manuel Castells, Internet galaksija, Naklada Jesenski i Turk, Zagreb
Manuel Castells, Informacijsko doba, Golden Marketing, Zagreb
K. Nordström i J. Ridderståle, Funky Business, Differo, Zagreb
A. Bard i J. Soderquist, Netokracija, Differo, Zagreb
Rob Shields (ur), Kulture Interneta, Naklada Jesenski i Turk, Zagreb

Ovime Vas srdačno pozivamo da pridonesete raspravi i posvetite joj medijsku pozornost.

Ognjen Strpić
moderator





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1527