Diskriminacija na naš način

Nadnevak 26.07.2004 16:52:06 | Tema: Linux u Hrvata

Odobrio: igustin. Napisao: igustin.
Portal Webmajstori organizira natječaj za najbolje Web projekte koji traje od 2. srpnja do 15. rujna. Osim nekih nevjerojatno apsurdnih pravila tipa "Prijavljeni web projekti mogu biti isključivo na hrvatskom ili engleskom jeziku" ili "U natječaju mogu sudjelovati sve fizičke i pravne osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. U slučaju da dva projekta dobiju jednake ocjene o kojima će ovisiti dodjeljivanje nagrada, žiri će preferirati pravnu osobu.", to i ne bi bilo nešto posebno da u "dodatnim pravilima" ne piše i doslovno: U slučaju da dva projekta dobiju jednake ocjene o kojima će ovisiti dodjeljivanje nagrada, žiri će preferirati onaj projekt čija se tehnička izvedba temelji na Microsoftovim tehnologijama.
Neosporivo je pravo svake tvrtke (iza ovog natječaja stoji tvrtka koja nudi Internet usluge) je da organizira natječaje kakve god želi, ali raditi takve diskriminatorske razlike je istovremeno i smiješno i žalosno. U vrijeme kada npr. Središnji Ured za e-Hrvatsku priprema prijedlog po kojem bi se tijelima državne uprave sugeriralo da prilikom natječaja ravnopravno uključe i rješenja bazirana na open sourceu, ili kada EU već odavna ima izdan vodič sa savjetima za migraciju na open source, jedna komercijalna tvrtka koja se profesionalno bavi Webom - na javnom natječaju (koliko god on marginalan i nevažan bio) otvoreno preferira i nagrađuje jednu komercijalnu monopolističku tehnologiju.

Manji bi problem bio kad bi to bio npr. "Natječaj za rješenja bazirana na MS tehnlogijama", ali ovo je kao da na izboru za miss od dvije u finalu pobijedi neka jednako lijepa kao druga, ali je - bjelkinja, a ne crnkinja kao ona druga.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1614