Lawrence Lessig: 'Arhitektura kiberprostora 2005.', FER, D2, petak 12:00

Nadnevak 13.01.2005 17:34:17 | Tema: Pingvini u [mami]

Multimedijalni institut i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pozivaju Vas na drugo u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija":

Lawrence Lessig: 'Arhitektura kiberprostora 2005.'


Gostovanje Lawrencea Lessiga organizirano je povodom izlaska hrvatskog izdanja njegove knjige «Kôd i drugi zakoni kiberprostora» i službenog puštanja u rad hrvatskih Creative Commons licenci za otvorene sadržaje, koje će se dogoditi u sklopu festivala «Sloboda stvaralaštvu!».

Predavanje će se održat će u petak, 14. siječnja 2005. godine, u 12:00 sati u dvorani D2 Fakulteta eltrotehnike i računarstva (Unska 3) u Zagrebu.

Predavanje će se prenositi uživo na adresi: http://tv.carnet.hr/predavanje.asx

Snimka predavanja bit će naknadno dostupna on-line na adresi: http://mod.carnet.hr/hr/carnet/drustvo_znanja/.

O predavaču:

Lawrence Lessig profesor je prava na Sveučilištu Stanford i osnivač tamošnjeg Centra za Internet i društvo. On je danas najistaknutiji zagovornik «slobodne kulture» bazirane na principima dijeljenja i suradnje, otvorenih sadržaja i javnog pristupa preuzetim od pokreta za slobodni softver te zloslutni kritičar sve restriktivnije regulacije intelektualnog vlasništva kao kočnice inovacije i kreativnosti. Pokretač je projekta Creative Commons, prvog sveobuhvatnog licencnog rješenja koje autorima omogućuje da iskoriste svoje autorsko pravo i korisnicima dadu više sloboda i više kreativnog prostora javnosti za korištenje njihovih djela. Autor je knjiga "Budućnost ideja - Sudbina zajedničkih dobara u povezanome svijetu" i "Slobodna kultura - Kako veliki mediji koriste tehnologiju i zakon da utamniče kulturu i kontroliraju stvaralaštvo".

Godine 2000. Lessig je objavio knjigu "Kôd i drugi zakoni kiberprostora" u kojoj je pokazao kako je naizgled pravno neregulirani i otvoreni kiberprostor iz razdoblja Mreže 1995. godine ipak regulirani prostor. Budući da u kiberprostoru kôd ima regulatornu moć, da je kôd zakon, njega u regulirani prostor pretvara tehnološka arhitektura – arhitektura identifikacije, autentifikacije i diskriminacije u pristupu koju će ekonomski interesi i potreba za kontrolom nad Mrežom učiniti dominantnom. Tehnologija slobode preobražava se u tehnologiju kontrole. Stoga je potrebno probuditi se iz tlapnje da je sloboda kiberprostora zajamčena njegovom arhitekturom i donijeti političke odluke koje slobode želimo zadržati u kiberprostoru te kako ih pravno, normativno, tehnološki i ekonomski možemo osigurati. Povodom objavljivanja hrvatskog izdanja "Kôda i drugih zakona kiberprostora" Lessig će govoriti o izazovima koje kiberprostor danas, 2005., postavlja pred naše temeljne političko-demokratske i pravne temeljne vrijednosti i kako možemo osigurati slobodu te temeljne informacijske infrastrukture današnjice zvane Internet.

O projektu:

Predavanjem Lawrencea Lessiga Multimedijalni institut i CARNet nastavljaju seriju predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija" koja tematizira alternative regulacijama koje su onemogućile razvoj socijalnih potencijala novih tehnologija. Projekt će tijekom akademske godine 2004./2005. ugostiti najistaknutije svjetske stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnog vlasništva, slobodnog stvaralaštva, javne domene, slobodnog pristupa znanju i ujednačenog društvenog razvoja.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1743