Prijedlog Vladi za raskid ugovora s Microsoftom

Nadnevak 01.04.2005 0:46:20 | Tema: Linux u Hrvata

Ova vijest je (na žalost) samo prvotravanjska šala.

Središnji ured za e-Hrvatsku uputio je Saboru Republike Hrvatske u redovitu proceduru prijedlog za preispitivanjem odluke o potpisivanju Ugovora o licenciranju Microsoft produkata u tijelima Državne uprave, za što se u samo prvih godinu dana treba iz državnog proračuna izdvojiti 24 milijuna kuna za oko 24 tisuće računala, u što nije uračunato održavanje.
Središnji ured za e-Hrvatsku taj je prijedlog uputio na osnovu projektne dokumentacije pod nazivom Mogućnosti uvođenja Linuxa u tijela državne uprave RH koji im dostavljen od strane HULK-a, a kojeg su nekoliko mjeseci zajedno pripremali HULK i vodeće hrvatske tvrtke koje se Linuxom bave kao osnovnom djelatnošću. Kao predložak za izradu ove dokumentacije korišten je sličan dokument kojeg je načinilo Ministarstvo za informacijsko družbo Republike Slovenije.

U dokumentu koji će uskoro biti objavljen i stranicama samog Ureda nalaze se rezultati analize stanja programske podrške na osobnim i poslužiteljskim računalima u tijelima državne uprave, procjene vrijednosti te programske podrške i troškova njihovog održavanja, te procjene mogućnosti i troškova migracije dijela postojećih računala na Linux u nekoliko faza tijekom iduće dvije godine.

S obzirom na financijsku situaciju u državnom proračunu i neočekivano slabu privatizaciju državnih poduzeća očekuje se će na idućoj sjednici Sabora i ovaj prijedlog imati bitan utjecaj na rebalans državnog proračuna.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1852