Osnivač Wikipedije Jimmy Wales u Zagrebu

Nadnevak 11.05.2005 18:35:54 | Tema: Pingvini u [mami]

Projekt Swarm Intelligences i Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet pozivaju Vas na treće u nizu predavanja na temu "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija":

Jimmy Wales: Emergentna zajednica Wikipedije

Predavanje će se održati u četvrtak, 12. svibnja 2005. godine, u 12:00 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2) u Zagrebu.

Snimka predavanja bit će naknadno dostupna na on-line na adresi:

http://mod.carnet.hr/hr/carnet/


-----------------------------------------------------------------------

::O predavanju::

Jimmy Wales je pokretač Wikipedije - s preko 1.700.000 leksikografskih jedinica i 199 jezika najveće višejezične enciklopedije na Internetu koja je posljednjih godina postala jedan od najopširnijih i najpoznatijih elektronskih izvora informacija i znanja na svijetu. Od drugih enciklopedija razlikuje je to što se za kreiranje sadržaja u potpunosti oslanja na suradničko pisanje na Internetu: bilo tko je slobodan dodati i preurediti bilo koji tekst u njoj. Razlikuje je i to što, zbog tehnoloških mogućnosti brzog i lakog objavljivanja kojemu svi imaju pristup, Wikipedija puno brže leksikografski prati aktualne fenomene.

Svi sadržaji na Wikipediji objavljeni su pod GNU Licencom za slobodnu dokumentaciju i mogu se slobodno preuzimati, nadopisivati i dalje objavljivati. Ostvarivanje kvalitete sadržaja, koje druge inicijative masovne suradnje na Internetu poput Slashdota ili Ebaya rješavaju formalnim reputacijskim sustavima, Wikipedija ostavlja na dogovor svojim autorima. Usklađjujući različite stilove i mišljenja sa zajedničkim ciljem što potpunijeg i nepristranijeg predstavljanja činjenica oni pak stvaraju istinsku zajednicu. Na predavanju u Zagrebu Jimmy Wales će govoriti o nastanku, razvoju i oblicima organizacije i ustroja unutar
zajednica Wikipedije.

::O projektu::

Predavanjem Jimmya Walesa [url:http://www.mi2.hr]Multimedijalni institut[/url] (ovog puta kroz suradnički projekt [url:http://www.swarm-intelligences.org]Swarm Intelligences[/url]) i [url:http://www.carnet.hr]CARNet[/url] nastavljaju seriju predavanja na temu Društvo znanja i slobodna razmjena informacija koja tematizira alternative regulacijama koje spriječavaju razvoj socijalnih potencijala što ih nude nove tehnologije. Projekt će tijekom akademske godine 2004./2005. ugostiti najistaknutije svjetske stručnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnog vlasništva, slobodnog stvaralaštva, javne domene, slobodnog pristupa znanju i ujednačenog društvenog razvoja.
-----------------------------------------------------------------------

Dodatne informacije:
Multimedijalni institut
Tomislav Medak
to-me@mi2.hr
091/2580153

Miran Bozičević
miran@mi2.hr
091.7852764

CARNet, Ured za odnose s javnošću
Daniela Grizelj
Daniela.Grizelj@carnet.hr
098/406 357

Nela Marasović
Nela.Marasovic@carnet.hr
01/6165-749


-----------------------------------------------------------------------

Program Swarm Intelligences odvija se kroz platformu Zagreb - Kulturni kapital Evrope 3000 koja se odvija u okviru projekta relations

projekt relations inicirao je Kulturstiftung des Bundes www.projekt-relations.de

Kontakt. The Arts and Civil Society Program of Erste Bank Group in Central Europe.


Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1880