Autoinstall u Macintosha

Nadnevak 12.05.2005 15:25:45 | Tema: Apple / Mac

Na hr.comp.mac forumu je Igor Grčman primjetio jedan "krasan" feature novog Mac OS-a. Posjetite li stranicu

http://stephan.com/widgets/zaptastic/

vaš Safari (web browser za Macintosha) će otvoriti stranicu koja će instalirati widget u Dashboard.
Mac OS X 10.4 donosi "novost" u korištenju računala, famozni dashboard, kojeg možete vidjeti ovdje:

http://homepage.hispeed.ch/iLife/tiger/picts/dashboard.jpg

U praksi ništa spektakularno novoga, posebice korisnicima fvwm-a. =)

No, ono što se ovdje po prvi put događa je mogućnost izuzetno jednostavnog instaliranja malicioznih widgeta u dashboard, što gore navedena stranica dokazuje. Ponovo, ni to nije ništa novo (sjetimo se ActiveX kontrola), ali novost je što je to sad postalo vrlo jednostavno dostupno korisnicima Maca, i to na jednom unixoidu.

Inače sam pobornik pojednostavljenja rada s računalom i pristupnosti što široj masi korisnika, ali ovo je pravi primjer kako to ne treba raditi.

Ok, Firefox ima sličnu foru, priznajem. Ali tamo je ekstenzije barem moguće jednostavno ukloniti, dok je u gore navedenom slučaju potrebno ručno obrisati widget iz ~/Library/Widgets direktorija, posao kojeg vjerojatno mnogi korisnik Macintosha ne zna učiniti.

P.S. možda se vama ovo sve ne čini kao neki poseban problem, obzirom na visoko tehničko znanje ljudi koji prate ove stranice, ali stavite se u kožu krajnjeg korisnika koji je odjednom dobio neku napast (koja može biti i spyware as well) koje se jednostavno ne zna riješiti, tj. prokleto đubre se ne da obrisati. Ne, mislim da stvari ipak ne bi trebale biti *ovoliko* pojednostavljene i otvorene.Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=1881