Službeno reagiranje HULK-a na Indexov članak

Nadnevak 08.12.2005 22:11:37 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Povodom objave članka pod naslovom "E-Hrvatska na balkanski način - nova bruka Sanaderove Vlade" objavljen na www.index.hr HULK objavljuje službeno reagiranje. Ukratko: HULK je samo pomogao pri prvoj inicijalnoj verziji instalacije na zahtjev središnjeg ureda za e-Hrvatsku za instalaciju PHP Nukea. Naravno, HULK je to odradio na volonterskoj bazi. Dakle, bez ikakove naknade. Trenutnu instalaciju i stranice nije radio HULK, niti je HULK ikad bio zadužen za održavanje istoga. I dalje pozdravljamo i pohvaljujemo sve veće korištenje Linuxa odnosno slobodnog softvera u državnoj upravi!
Hrvatska udruga Linux korisnika
Lastovska 9
10000 Zagreb
www.linux.hr

Kako se Hrvatska Udruga Linux Korisnika(HULK) spominje povodom nedavnog sigurnosnog incidenta koji se dogodio stranicama www.e-hrvatska.hr, smatramo da je potrebno reagirati.

Hrvatska Udruga Linux Korisnika pomogla je Središnjem državnom uredu za e-Hrvatsku prilikom podizanja popularnog PHP Nuke portala. HULK je pomogao prilikom inicijalnog postavljanja stranica i Internet servera. PHP Nuke izabran je na inicijativu Ureda jer je unutar Ureda postojalo poznavanje rada u održavanju web sadržaja putem navedene aplikacije te je tako bilo moguće racionalno iskoristiti resurse kojima je Ured raspolagao. U trenutku podizanja web stranica instalirana je u tom trenutku zadnja i sigurno pouzdana inačica PHP Nuke aplikacije.

Isto tako, kako HULK nije radio dizajn stranica, ne može biti odgovoran za izostavljanje poveznice prema autoru, odnosno obavijesti o autorskim pravima. HULK kao udruga građana poštuje autorska i licencna prava čije promicanje je i jedan od osnovnih ciljeva u djelovanju Udruge. Sama spomenuta obavijest o autorskom pravu bila je koliko nam je poznato uvijek prisutna na navedenim stranicama.

Takodjer, sve što je HULK odradio - odrađeno je na volonterskoj osnovi u svrhu promoviranja softvera otvorenog koda. Dakle, bez naknade.

Hrvatska Udruga Linux Korisnika smatra da je softver slobodnog koda upravo pravo rješenje za vladine ustanove iz više razloga. Jedan od razloga je da softverom slobodnog koda se ne može ostvariti monopol kao i da softver ne može nestati sa tržišta jer je proizvođač primjerice propao. Da ne spominjemo velike mogućnosti prilagodbe zbog raspoloživog otvorenog koda. Istodobno to je izvrstan primjer građanima i gospodarstvu kako su alati za uključenje u globalno informacijsko društo dostupni za svekoliku upotrebu. No, slobodni softver isto kao i komercijalni softver treba održavati ažurno i stručno.

Hrvatska Udruga Linux Korisnika - neprofitna je udruga građana koja promiče razvoj i uporabu GNU/Linux sustava te ostale slobodne programske podrške u Hrvatskoj od 1996. godine. HULK je prepoznat kao središnje mjesto za savjetovanje, korištenje i popularaziciju Linux operativnog sustava. Kao takav, HULK održava centralni Linux portal u Hrvatskoj (www.linux.hr), organizira središnju Linux konferenciju (cluc.linux.hr), prilagođava Linux hrvatskom podneblju, te doprinosi i izrađuje programe otvorenog koda.

Kontakt podaci web: www.linux.hr, email: hulk-info@linux.hr




Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2040