Predavanja Richarda M. Stallmana u Zagrebu, 8. i 9. ožujka

Nadnevak 08.03.2006 18:04:37 | Tema: Pingvini u [mami]

Multimedijalni institut i CARNet najavljuju da će Richard Stallman 8. i 9. ožujka održati predavanja u sklopu niza predavanja "Društvo znanja i slobodna razmjena informacija":
- prvo predavanje o "Opasnosti od softverskih patenata" održati će se 8. ožujka, u 19:00h, u Novinarskom domu (Perkovčeva 2)
- drugo predavanje o GNU pokretu, slobodnom softveru i budućnosti slobode održat će se 9. ožujka u 10:00, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

*O predavanjima*:

"Opasnosti od softverskih patenata"

Richard Stallman ce izloziti zasto softverski patenti ometaju razvoj softvera. Softverski patenti su patenti na softverske ideje. Oni ogranicavaju razvoj softvera, buduci da svaka odluka o ustrojstvu softvera nosi rizik tuzbe. Dok patenti na drugim podrucjima ogranicavaju proizvodjace, softverski patenti ogranicavaju svakog korisnka racunala. A ekonomska istrazivanja pokazuju i da usporavaju napredak.

"Pokret za slobodni softver i buducnost slobode"

Richar Stallman ce govoriti o ciljevima, filozofiji i buducnosti Pokreta za slobodni softver, o statusu i povijesti GNU operativnog sustava, koji u kombinaciji s Linux kernelom danas koriste milijuni korisnika diljem svijeta.

*O predavacu*:

Richard Stallman je zacetnik pokreta za slobodni softver. Godine 1984. pokrenuo je razvoj GNU operativnog sustava (vidi www.gnu.org). GNU je slobodni softver: svatko ima slobodu da ga kopira i dijeli, ali i da u njega unosi bilo male bilo velike promjene. GNU/Linux operativni sustav, u osnovi GNU operativni sustav s Linux kernelom, danas se koristi na milijunima racunala. Stallman je kao programer zasluzan za GNU Emacs, GNU C Compiler i GNU Debugger. Autor je GNU Opce javne licence slobodnog softvera i koncepta copylefta. Dobitnik je brojnih istaknutih nagrada kao sto su MacArthur Fellowship, nagrade za pionirske zasluge koju dodjeljuje Elecontric Frontier Foundation i nagrade za doprinos socijalnom i ekonomskom razvoju koju dodjeljujue Takeda Foundation.

http://www.stallman.org/
http://www.fsf.org/
http://www.gnu.org/
http://www.gnupauk.org/GnuProjekt


*O predavanjima Drustvo znanja i slobodna razmjena informacija*

Predavanjem Richarda Stallmana Multimedijalni institut i CARNet nastavljaju seriju predavanja na temu "Drustvo znanja i slobodna razmjena informacija" koja tematizira alternative regulacijama koje ogranicavaju slobodan pristup kulturi i znanju u inforsferi i razvoj socijalnih potencijala novih tehnologija. Projekt od pocetka 2004. predstavlja najistaknutije svjetske strucnjake za pitanja slobodne razmjene informacija, prava u kiberprostoru, intelektualnih dobara, slobodnog softvera, otvorenih tehnoloskih standarda, otvorenog pristupa znanju i znanstvenim sadrzajima te ujednacenog drustvenog razvoja.

*Kontakt osobe*:

Tomislav Medak
to-me@mi2.hr
091.2580153

Marcell Mars
marcell@mi2.hr
091.6272355Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2067