Pet planiranih novosti u Ubuntu 8.10

Nadnevak 07.07.2008 1:05:24 | Tema: Ubuntu

Prateći razvoj Intrepid Ibexa, 8.10 verzije Ubuntu Linux distribucije, mnogi se vjerojatno već pitaju kakve sve novosti krajnji korisnik može očekivati. Iznosimo pet najznačajnijih.
1. Nova tema
Premda su veće promjene u izgledu distribucije bile najavljenje još za inačicu 8.04, one se nisu dogodile te su odgođene za slijedeću. Očekujemo da će osnovne boje ostati u dosadašnjem stilu, no najavljene su radikalne promjene u samom izgledu distribucije.

2. Kriptirani direktoriji
Mnogo operativnih sustava danas nudi kriptiranje diska, no kako ipak većina korisnika ima samo manje količine osjetljivih podataka, Ubuntu će u svojoj novoj verziji imati kriptirani direktorij zvan Private unutar home direktorija, koji će biti namijenjen spremanju takvih podataka.

3. Poboljšana integracija Flasha
Ne možemo reći da je do sada instalacija Flasha bila složena operacija, no izgleda da razvijatelji Ubuntua nisu bili zadovoljni te žele integraciju Flasha učiniti još transparentnijom.

4. Poboljšanja installera
Premda je Installer kao takav funkcionalan, planirana su poboljšanja u vizualnoj reprezentaciji particija diskova, kao i prateća prezentacija koja bi uvodila nove korisnike u ovu distribuciju za vrijeme same instalacije.

5. LiveUSB Creator
Prateći stope Fedora Core Linux distribucije, Ubuntu razvijatelji su odlučili dodati grafičko sučelje za jednostavno stvaranje korisniku prilagođenih LiveUSB instalacija Ubuntu distribucije.

Ukoliko vas zanimaju i ostali planovi za slijedeću inačicu ove popularne distribucije, možete ih pogledati na launchpadu.

Link na originalni članak.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2440