Bob Sutor o OpenXML-u

Nadnevak 14.08.2008 19:08:48 | Tema: IBM

Ryan Paul, autor mnogih tekstova na ars technica portalu se na LinuxWorld Expo u San Francisku sreo s Bob Sutorom, potpredsjednikom IBM-a koji se brine za otvoreni kod i otvorene standarde.

U razgovoru se diskutiralo o neuobičajeno brzom prihvaćanju Microsoftovog OpenXML formata od strane ISO-a, o implikacijama istog te o samom integritetu ISO-a.
Sutor vjeruje da kontroverzna priča oko OOXML-a neće usporavati proces usvajanja otvorenih standarda, misli da negativno djeluje na kredibilitet ISO-a te izjavljuje da nije vidljiv nikakav trend koji bi pokazivao da se implementatori udaljavaju od ODF formata.

Iz razgovora je vidljivo da je uvjeren da OOXML ne vodi nikamo te da će i sam Microsoft biti prisiljen prihvatiti ODF. Priznaje da ODF-u nedostaje podrška za određene funkcionalnosti uredskih paketa, no siguran je da će Microsoft biti željan surađivati s OASIS-om i pripomoći unapređenju ovog formata.

Ukoliko se Microsoftu ne pruži prilika za sudjelovanje u oblikovanju budućeg ODF formata, moguće je da bi se pojavile nestandardne ekstenzije pa se nada da će zajednica surađivati s Microsoftom i tako spriječiti nastanak fragmentacija koje bi otežavale kompatibilnost.

Pročitajte izvorni članak.Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2489