Popularnost GNU/Linuxa u svijetu

Nadnevak 23.08.2008 0:07:51 | Tema: GNU/Linux

Popularnost Linuxa u svijetu je veoma raznolika. Osim razlika u samoj učestalosti korištenja ovog operativnog sustava, tu su i razlike u popularnosti samih distribucija.

Pingdom je pokušao stvoriti aktualnu sliku rasprostranjenosti i popularnosti Linux distribucija u svijetu obradom podataka sa Googlea. Osim samog Linuxa u analizu su uvrštene i slijedeće distribucije: Ubuntu, OpenSUSE, Fedora, Debian, Red Hat, Mandriva, Slackware i Gentoo.
Popularnost je definirana pomoću pojma koji Google naziva regionalnim interesom, odnosno učestalost pretrage određene riječi u određenoj regiji ili državi. Postojanje većeg udjela pretraga koje sadrže riječ "Linux" u nekoj regiji implicira veću popularnost Linuxa u toj regiji. Analogno je i sa pojedinim distribucijama.

Što se tiče samih rezultata, analiza pokazuje kako je na globalnoj razini popularnost Linuxa najveća u Indiji, Kubi i Rusiji. Na zapadu je prva Njemačka, koja je tek na desetoj poziciji na globalnoj rang listi. Ubuntu je najpopularniji u Italiji i Kubi, OpenSUSE u Rusiji i Češkoj, Debian u Kubi, a SAD se nigdje ne pojavljuje u top 5 ljestvicama popularnosti distribucija.

Pogledajte i sami rezultate analize.Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2503