OMS video codec

Nadnevak 23.08.2008 22:33:49 | Tema: Sun Microsystems

Sun Microsystem kreće s razvijanjem otvorenog video codeca. Uzevši u obzir postojanje codeca poput Diraca i Theore možemo se zapitati čemu još jedan codec. Sun tvrdi da se ovaj projekt razlikuje od ostalih po procesu koji će se koristiti pri izradi codeca, a koji će se bazirati na detaljnoj i intenzivnoj analizi tekuće situacije s patentima.
Ideja o codecu je nastala još davne 2005. godine kada je nastala Open Media Commons (OMC) inicijativa. OMC-ov prvi glavni projekt je bio DReaM digital right management (DRM) sustav. Sun je tada obavio godinu dana dugo istraživanje patenata i patentnih zahtjeva vezanih za DRM i stvorio DReaM bazirajući ga isključivo na nepatentiranim sustavima i isteklim patentima.

Preliminarne ideje su da se OMS video codec bazira na H.261 codecu čiji su početni patenti već istekli, no ovakvo je definiranje previše pojednostavljeno jer je stvarna situacija puno složenija.

Prezentaciju o strukturi codeca možete naći ovdje a izvorni članak možete pročitati na slijedećem linku.Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2507