Recesija i štednja u državnoj i gradskoj upravi RH

Nadnevak 23.07.2009 17:29:04 | Tema: Linux u Hrvata

Pedlažem da HULK kao promotor Linuxa te free i open source software-a u Hrvatskoj objavi otvoreno pismo Vladi RH u kojoj se ista poziva na štrednju smanjivanjem IT troškova u državnoj i gradskoj upravi korištenjem free i open spource programa.

Za početak bar OpenOffice.org alternative umjesto MS Office paketa.

Ne treba forsirati zamjenu Windowsa linux-om ili nekim drugim open source OS-om, jer bi se sigurno našla hrpa aplikacija koje eto rade samo s windowsima i nije ih moguće pokrenuti wine-om, ili pod wine-om rade nestabilo.
Predlažem da Speki i Kost (ili netko drugi, ali da ide preko HULK-a kao udruge s pečatom) sroče neko otvoreno pismo i pošalju ga svim medijima u HR (novine, radio, televizija; znam da je pretenciozno ) te svakako direktno Stjepanu Mesiću, Jadranki Kosor i Milanu Bandiću (za Zagreb) uz jednostavnu računicu uštede na npr. 10.000 računala s instaliranim MS Office paketom (ili još bolje ako netko zna koliko bi moglo biti računala u državnoj i gradskoj upravi, vojsci, carini, ... bar npr. u Zagrebu).

Možda bi bilo dobro spomenutu i "provizije" pri sklapanju ugovora o kupnji-najmu MS Office paketa.

To bi bio bar mali početak štednje i uvođenja otvorenih sofware-skih rješenja u vladu i upravu, te bi se moglo naknadno omogućiti korištenje free i o.s. alata za obavljanje sve komunikacije s vladom i ostalim društvenim servisima, a ne ovisiti o Windowsima, Internet Exploreru i MS Office-u.

Neka vlada smanji troškove gdje se to može učiniti skoro bezbolno, umjesto da povećava PDV i uvodi dodatni namet.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2753