Josipovićev izborni stožer koristi Ubuntu?

Nadnevak 17.12.2009 8:06:20 | Tema: Linux u poslovnom okruženju

Smatramo da je bitno odmah napomenuti da HULK nije politička organizacija i to nikad neće ni biti, pa se tako neće opredjeljivati ni za političke opcije, kandidate ili što već. No to ne znači da ne možemo istaknuti jedan svijetli primjer za koji smo slučajno saznali. Do nas je došla informacija da je cijeli izborni stožer predsjedničkog kandidata Ive Josipovića na Ubuntu. Nakon što smo to saznali nije nam preostalo ništa drugo nego upitati izborni stožer za više detalja. Evo što nam je voditelj novih medija odgovorio na upit da li se u izbornom stožeru predsjedničkog kandidata Ive Josipovića koristi otvoreni kod i Linux.
Izborni stožer Ive Josipovića u cijelosti počiva na Linux i open source rješenjima od prvoga dana. Temeljni razlog zašto smo se odlučili na Linux je to što smo htjeli uštediti novac na licencama što je samo po sebi donijelo oko 100.000 kuna u direktnim uštedama. Naša mreža se sastoji od tridesetak računala, to su uglavnom DELL notebooci s Linux Ubuntu 9.04 distribucijom koju smo upotrijebili zato što se pokazala kompatibilna s DELL hardwareom. Drugi bitni razlog zbog kojeg smo se odlučili na Linux je sigurnost; a time ne mislim samo na viruse i slične nametnike nego i na sigurnost podataka i lokalne mreže od eventualnih upada izvana (iako smo zaštićeni CISCO firewallom i pomalo paranoično podešenim switchem).

Od aplikacija, naravno koristimo Firefox za surfanje te kompletni OpenOffice za sve naše aktivnosti (obrada teksta, tablični izračuni i interne prezentacije). Za internet podršku koristimo Google Apps jer nam upravo Google Apps omogućuje sjajan antispam i antivirusni filter, nemamo praktičnog ograničenja veličine mailboxa, a što se tiče opasnosti da našu poštu netko čita, osim što u samom stožeru nema niti smije biti informacije koja ne bi u bilo kojem trenutku smjela postati javna, nekako si mislimo da je bolje da naše poruke čitaju u Googleu nego u nekom zaigranom domaćem ISPu ili odmetnutoj vladinoj agenciji (s čime ja osobno(Mrak) nažalost imam previše loših iskustava).

Naše web aktivnosti se također izvode s Apache servera na Linux platformi (CentOS). Platforma za web je Wordpress, a sav sadržaj je zaštićen creative commons licencom. CRM kojeg koristimo na internom serveru se također pokreće s CentOS-a, a interni video server (za snimanje i arhiviranje video sadržaja) je aplikacija koja je također na Linuxu (http://parker1.co.uk/mythtv_ubuntu.php).
Mobilna platforma za sve članove stožera je Blackberry (imamo nekoliko modela, 8310, 8520 i 8900, a Ivo Josipović koristi Blackberry Storm). Blackberry ima punu integraciju s Google Apps pa je stoga bio očigledni izbor. Nekolicina notebooka je opremljena i s Vodafone Mobile Connect USB stickom i to također radi besprijekorno.

Postoje samo dva računala na cijeloj mreži koja nisu na Linuxu i to je jedan Apple Macintosh kojeg koristimo za video obrade, te jedna Windows radna stanica koju pak koristimo za pojedine specifične zadatke za što nema aplikativne podrške na Linuxu.

Korisnici su u početku malo protestirali zbog donekle drugačijeg korisničkog sučelja, no odhrvali smo se pritiscima i danas svi uspješno koriste Linux, tako da problema od strane korisnika u stvari nije bilo. Jedina dva problema koja nas muče je to što notebooci povremeno odluče ignorirati miša (do restarta računala) i pojedine PDF dokumente ne možemo ispisati s Ubuntu-a. Ukratko, iako linux serverska rješenja koristim već godinama i moram priznati da me desktop okruženje ugodno iznenadilo. Možda nije onako fino ušminkano kao windowsi, no ubuntu svoj zadatak odrađuje besprijekorno te nemamo potrebe za "kućnim" administratorom.

 
Zahvaljujemo se Mraku na iscrpnom odgovoru, a ukoliko je netko imao sličnih problema na DELL-ovim laptopima neka mu ostavi neki pametan savjet u komentarimaOvaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2801