Izašao je Community Fedora Remix 13.1 "Lucky 13"

Nadnevak 26.05.2010 11:28:00 | Tema: Fedora

Nakon mnogo mukotrpnog rada, štrikanja kickstart skripti, pravljenja novih rpm paketa i testiranja Community Fedora Remix 13.1 "Lucky 13" je spreman za download.

Dvije su osnovne ideja koje stoje iza Community Fedora Remixa, prva je "više od upstreama" a druga je "multimedija odmah".

Što znači "više od upstreama"?
Fedora je vrlo usko vezana za upstream projekte (GNOME, KDE i sve ostale) te s njima ima jako usku suradnju, takav način suradnje donosi i puno prednosti pri razvoju novih mogućnosti. No bliska suradnja s upstream projektima ima i nedostatak ako netko želi bilo što eksperimentirati s nekim promjena na desktopu to ne može napraviti u Fedori već sve treba prvo dogovoriti s upstream projektima, što ubije sve ideje u početku. Zbog toga je izgled Fedora desktopa malo "zaostao" u odnosu na druge Linux distribucije koje grabe hrabro naprijed poput Linux Mint-a. Ovdje ne mislim na dizajn jer Fedora dizajn tim radi odličan posao, već na ukupan izgled i funkcionalnost desktopa.

Kao je Fedora projekt omogućio pravljenje Remix-a iskoristili smo tu mogućnost kako bi napravili najbolji mogući Fedora Remix za desktop korisnike.


Što znači "multimedija odmah"?
Druga ideja "multimedija odmah" znači da su multimedia codeci i flash podrška odmah instalirani, nema potrebe za instaliranjem bilo kakvih dodatnih paketa.

Ovaj Fedora Remix možete zamisliti kako Pimy My Ride verziju Fedore ;)

Jedna od najvećih promjena u odnosu na sve mainstream distribucije je korištenje mintMenu-a i DoxkbarX-a na GNOME sučelju umjesto standardnih GNOME panel komponenti.

Ovim putem vas pozivam da se i uključite u ovaj projekt. Ako imate ideju i znanje kako ju implementirati više ste nego dobrodošli. Ako imate samo ideju kako poboljšati ovaj Remix svakako javite, bilo bi nam drago da čujemo vašu ideju, a još draže da se priključite i sami ju ostvarite. Ako nešto i ne znate pomoći ćemo vam oko tehničkih detalja.

Za suradnju se prijavite na mailing listu ovog projekta.

Kako pomoći ovom projektu:

- ako imate ideje i znanje:
* kako poboljšati Linux Destop
* koje programe instalirati kao standardne
* koje programe izbaciti s popisa standardnih
* koje GNOME teme instalirati

- ako ste grafički dizajner
* pomognite nam u dizajnu web stranica
* dizajn logotipa i zaštitnog znaka distribucije

- ako ste web programer
* pomognite nam podići novi web site, forum i sve ostalo što treba

- ako ste Linux ninja
* uključite se u direktan razvoj ove distribucije

Za detalje pogledajte i službene stranice.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2888