Voja Antonić na g33koskpu: Galaksija u vašoj kući

Nadnevak 09.10.2010 1:27:21 | Tema: Pingvini u [mami]

Kada smo na g33koskopu krenuli sa serijom predavanja o povijesti tehničke kulture naših prostora™ stalno se na vrhu te liste pojavljivao Voja Antonić. I stoji tako dugo na vrhu. Do ovog utorka 12.10.10. (epic) u 19:00, klub mama, Preradovićeva 18 (standardno).

1984. u uvodnom tekstu drugog broja “Računara u vašoj kući” stajalo je: “Računarsku revoluciju, najzad, možemo ostvariti samo ako budemo imali domaći računar.” Voja Antonić je to doslovno shvatio. Dizajnirao je računalo da u svakom domu lako izraste po jedna Galaksija. I izraslo je 10000 samogradnji. Minimum. Fascinatna priča. Na g33koskpu.


Kaže Voja za g33koskopsku najavu: “Krajem 70-tih godina računar je bio u domenu magije, pa smrtnici nisu znali ni kako on izgleda ni čemu služi. Prve projekte sa mikroprocesorima sam radio dok još nisam ni video mikroračunar, program sam asemblirao ručno na papiru i EPROM programirao DIY programatorom, tako što sam tri minuta držao pritisnut jedan taster na njemu, jer dok sam ga pravio, nisam znao na šta će ličiti i nisam imao dovoljno imaginacije da predvidim prekidač za programiranje.

Nisam slutio kuda će to odvesti. Uostalom sve to i nije moja zaluga, nego sam se u dobrom trenutku “namestio” medijima kojima je trebala sveža krv.

Ubrzo sam shvatio da digitalna tehnika nije statičan fenomen i da se prebrzo razvija da bi siromašan pojedinac mogao da prati tempo koji su zadavale korporacije. Kako su se računari razvijali, moja Galaksija je izgledala sve skromnije, pa sam u trenutku razočaranja bacio sve prototipove u kontejner. Jedan je ostao slučajno u podrumu, mnogo kasnije sam ga našao i odgovorio na molbu da ga poklonim Muzeju tehnike. Sad je on eksponat u stalnoj postavci izložbe.




Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=2930