Otvoreni kod - jedan od prioriteta nove Vlade RH

Nadnevak 24.12.2011 16:18:22 | Tema: Linux u Hrvata

Nakon 20 godina Hrvatske države i 6 saziva Sabora, doživjeli smo da se otvoreni kod pojavi kao jedan od prioriteta u radu nove Vlade RH. U Programu Vlade RH u dijelu "Nova javna uprava" na str. 57 piše:

"Vladinu IT politiku ostvarivat ćemo na sljedeći način:
[...]
- uvođenjem programa i softvera otvorenoga koda u državnu upravu za početak ondje gdje je moguće. Ovo je veliki i složen projekt koji će se raditi u segmentima s velikom pripremom. Cilj je u državnoj upravi uvesti besplatan softver, čime bi se osigurala neovisnost državne uprave o bilo kome, a time i potaknuo razvoj IT sektora koji bi sve to osiguravao i održavao.
"

Ne zanosimo se time da je navođenjem ovakvih planova ujedno to i riješeno, ali predstavlja ogroman pomak u odnosu na dosadašnju praksu kada ne samo da odgovorni nisu razumjeli o čemu pričamo, već najčešće nisu ni htjeli slušati, a kamoli provoditi čak i ono što je bilo napisano. Aktivno ćemo Vladu RH pratiti u tim obećanjima, ali i spremno pomagati i surađivati u planiranju i provođenju tog plana.
Osim otvorenog koda, Program Vlade RH sadrži još neke vrlo dobre stavke koje se tiču širenja optičke mreže, integracija baza podataka na razini države, unificiranje web sadržaja, uvođenje elektroničkog identiteta, korištenje EU fondova za IT projekte i slično.

Zvuči jako dobro, i nadajmo se provođenju tog Programa.Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=3019