Osječki hakeri u Domu tehnike spašavaju odbačena računala

Nadnevak 02.02.2014 14:08:00 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Mnoga računala i druga računalna oprema često završavaju kao vrlo opasan elektronički otpad štetan za okoliš. Upravo je zbog toga nastala ideja da se računala recikliraju i ponovo osposobe za korištenje na dobrobit lokalne zajednice. Upravo je iz te ideje prije 10-ak godina nastao Free Geek pokret s podružnicama po cijelome svijetu.

Nositelji ove inicijative u Osijeku su Centar tehničke kulture Osijek #labOS hackerspace i Hrvatska udruga Linux korisnika.

Voditeljica Centra tehničke kulture Osijek, Nataša Dorić, rekla je kako je sve krenulo tako što joj je s konceptom radionice servisiranja računala prišao Daniel Vidaković, član osječkog hackerspace-a.


Nakon kratkog razgovora zaključili su kako bi nakon što se računala osposobe za ponovno korištenje bio potreban i novi softver pa su pozvali Valenta Turkovića voditelja osječke podružnice Hrvatske udruge Linux korisnika i osječkog #labOS hackespace-a.

Daniel Vidaković iz Bilja i osječanin Valent Turković održali su ove subote u osječkom Domu tehnike treće po redu predavanje i praktičnu radionicu s ciljem recikliranja starih i neiskorištenih računala te edukacije mladih u servisiranju računala i korištenju Linux operativnog sustava.

Prva škola koja je sudjelovala u predavanjima i radionicama je Osnovna škola Tenja, a ove je subote održana i radionica s osnovnom školom Retfala. U tijeku su dogovori s još nekoliko škola.

Sve započinje predstavljanjem koncepta radionice u samoj školi. Nakon demonstracije tijekom koje se rastavi jedno računalo kako bi se pokazali njegovi osnovni dijelovi i objasnio način kako ono funkcionira, slijedi dogovoranje termina u kojem će se računala donijeti u Dom tehnike te kada će se održati radionica na kojoj će učenici naučiti popravljati računala. Nakon što učenici poprave računala, slijedi predavanje o Linux operativnom sustavu i općenito o slobodnom sotveru, nakon čega odmah slijedi radionica instalacije Linuxa, tzv. Linux install fest, tijekom koje učenici sami uče kako instalirati Linux i kako raditi u njemu, kaže Nataša.

- Želja za prenošenjem znanja i volja za pomaganjem lokalnoj zajednici bili su nam glavni motivi za održavanje ovakvih radionica, ističu Daniel i Valent.

- Od 20 računala koja smo zaprimili kao neispravna uspjeli smo odabirom ispravnih komponenata od njih složiti 10 potpuno ispravnih računala, a po pitanju tko je bolji - cure ili dečki - tu skoro nema nikakve razlike, čak bih rekao da su cure malo pedantnije i više paze na detalje, kaže Daniel.

- Hackerspace je mjesto gdje se uči, radi, dijeli i razmjenjuje znanje pa je normalno da smo se nas dvojica kao njegovi članovi odmah priključili ovoj inicijativi. Želja nam je da što više mladih nauči kako se ne treba bojati rastavljanja i sastavljanja stvari, da nauče kako stvari rade, želimo poticati tu pozitivnu znatiželju u svima, jer se tako najbrže uči, kaže Turković.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=3133