Održan prvi virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija

Nadnevak 16.03.2014 18:09:17 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Hrvatska udruga Linux korisnika je u nedjelju 16. ožujka održala prvi Virtualni dan slobodnih i otvorenih tehnologija. U sklopu Virtualnog dana koji se odvijao na HULK onAir Youtube kanalu i #hulk-leadership IRC kanalu održana su četiri predavanja:

1. U uvodnom predavanju "Kako i zašto se uključiti u svijet slobodnih i otvorenih tehnologija" Jasna Benčić i Lucija Pilić nastojale su objasniti kako radom na open – source projektima možete unaprijediti sebe, svoja znanja i vještine te svijet oko sebe.

2. Matija Nalis je u sklopu predavanja "OpenStreetMap - slobodna karta svijeta" predstavio OpenStreetMap projekt u Hrvatskoj, objašnjavajući višestruke prednosti i napredne mogućnosti ove karte u odnosu na sveprisutni Google Maps.

3. Vječnu raspravu o editorima potaknuo je Domagoj Stolfa s predavanjem "NetBeans i GDB u sklopu Linuxa" ističući prednosti, ali i mane ovog IDE – a te ga direktno uspoređujući s Vim i Emacs konkurentima.
4. Zahvaljujući „Projektu Otvorena mreža“ Valenta Turkovića cijelo naselje Moravica prekriveno je besplatnim, otvorenim i sigurnim Wi-Fi signalom, a volonteri na projektu trenutno se fokusiraju na širenje mreže u Slavoniji, Baranji te priobalnim turističkim naseljima. Osim sudjelovanja u projektu, možete im pomoći donacijama (za mrežne usmjerivače, tzv. routere), pisanju dokumentacije, koda i raznovrsnih članaka te javljanju bugova i ostalih problema.

Za kraj još jednom dodatno ističemo link na predavanja: https://www.youtube.com/watch?v=QbsLv0JqdqQ


Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se ovaj događaj održi, predavačima, organizatorima i naravno posjetiteljima koji su nas došli slušati. Molimo vas da nam u komentarima napišete vaše povratne informacije o ovom događaju i biste li htjeli da se ovakvi događaji više puta održe.


Lucija Pilić
glasnogovornica Hrvatske udruge Linux korisnika





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=3142