IBM Ready Set Linux Event, 22.5, Ljubljana

Nadnevak 24.05.2001 16:16:24 | Tema: IBM

Odobrio: kost. Napisao: Goblin.
22.5.2001. u hotelu Hollyday Inn u Ljubljani odr an je IBM Workshop u sklopu IBM-ovog "Ready Set Linux Eventa". Tu se dobiti mnogo interesantnih informacija (od statističkih podataka do detalja IBM-ove Linux streategije), a kao netko tko je bio prisutan, napraviti ću mali rezime.
Prema IDC-ovom "Server Operating Environments Market Forecast & Analysis" Linux u ovom trenutku dr i 27% ukupnog udjela server OS-a. Microsoft dr i 40.9, NetWare 16.8, UNIX-i razni 13.5, a ostali 1.9%. Podaci se odnose na prodane primjerke pojedinog OS-a, pa bi taj broj za Linux mogao biti i veći (uzeti su podaci od distributera poput SuSE, RedHat, ... a podaci o downloadanim komadima naravno ne postoje). Proučavanjem porasta broja prodanih komada softwarea, predviđanja govore da će prodaja Linux do 2004. narasti za 28.4%, a Microsofta 21.4%. Ta će godina, znači, biti ključna za Linux, jer bi mogla označiti početak pada broja prodanih primjeraka Microsoft OS-a. Naravno, predviđati tri godine unaprijed je ipak vrlo te ko. to bude, biti će.

Gotovo sve velike IT kompanije uvidjele su prednosti Linuxa i prigrlile su ga. Jedine dvije koje to jo nisu učinile su Sun i Microsoft. Sun smatra da je Linux UNIX (a nije), a da je Sun najveća i najbolja UNIX orjentirana kompanija, pa problema nema. Sun tako za sada dr i glavu u pijesku. Microsoft priznaje da je Linux velika prijetnja, ali također za sada ne čini ni ta.

IBM za sada vidi Linux kao savr eno rije enje za slijedeće probleme: Workload Consolidation, Distributed Enterprise, Linux Clusters i High Volume Computing. Ako nekoga interesira ne to vi e o ovim tehnologijama, pi ite mi, rado ću vam reći vi e. Ukratko, Linux je dobar za servere (prema IBM-u). Oni ga vide kao savr enog File, Print, HTTP, Mail, WebApplication, Database i Transaction servera. S druge strane, IBM ne eli jo sada forsirati Linux na desktop sistemima - opće mi ljenje je da Linux za to jo uvijek nije spreman. Ipak, IBM je definitivno odlučio pomoći Linuxu i u tom segmentu.

Koliko je IBM zaista ozbiljan u pogledu Linuxa? IBM planira podr ati Linux sa SVIM svojim hardwareom (to je već sređeno) i softwareom (ono najva nije je već tu). Također, Linux je za IBM jo jedan OS i oni će ga podr ati (kroz svoje Business Partnere ili direktno) kao i svaki drugi OS. Tehnička podr ka, konzalting, edukacija, ... sve je tu.

IBM je također odlučio i doprinjeti samom razvoju Linuxa. Osnuju centre koji će biti spona između IBM-a i Open Source zajednice. Već su donirali va ne dijelove koda (Journaling Filesystem, LVM, ...). Jedni su od osnivača Open Source Development Lab-a i uskoro planiraju donaciju u vidu jednog svog najsna nijeg računala: zSeries mainframe!

Za one koji su zainteresirani za razvoj Linux aplikacija IBM-ovim alatima, dobra vijest. IBM nudi poveći broj svojih alata BESPLATNO! Koga vi e interesira neka vidi na developerWorks stranicama.

Pored samih alata, IBM nudi i cjelovito rje enje za Small Business: za nevjerojatnih 495$ dobijete DB2 7.1, WebSphere Application Server i Lotus Domino + licenca za 100 klijenata. Ako ne znate, to je software u vrijednosti od 4'000$.

A, jel ima nekih velikih imena koji koriste Linux? Weather.com koristi Linux (+IBM ma ine). Jedna velika farmaceutska kompanija upravo gradi Linux (+IBM) cluster za otkrivanje novih lijekova. Shell i Chevron koriste 1024-ma inske clustere na kojem vrte software za otkrivanje nalazi ta nafte i plina (Linux+IBM). Sveučili te New Mexico ima cluster od 256 ma ina koji predstavlja najjače računalo koje koristi neka edukacijska ustanova (Linux+IBM). Telia, najveća skandinavska telekom i ISP kompanija, nedavno je bacila svojih 70 Sun servera i umjesto njih kupila najjači IBM zSeries na kojem vrte Linux! Teniski turnir Wimbledon koristi Linux na IBM ma inama zajedno sa DB2 kako bi mogao podnjeti 914 milijuna hitova za vrijeme trajanja turnira. Evo vam materijala za advocacy!

Sve u svemu, IBM misli ozbiljno. Kunu se da nemaju namjeru na bilo koji način kontrolirati Linux (svjesni su da to ne mogu), da neće raditi neku IBM distribuciju i da će Linuxu ne to dati, a ne samo uzimati. ivi bili pa vidjeli.

Za sve dodatne informacije idite na ibm.com/linux i na ibm.com/PartnerWorld/linux, a mo ete mejlati i mene. Do sljedeće IBM konferencije, pozdrav!



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=333