HRID 0.9 - hrvatska CD distribucija Linuxa

Nadnevak 25.10.2001 1:33:45 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: kost. Napisao: kost.
HRID (posto vecina nije upucena sto je to) je prva hrvatska CD distribucija. Distribucija je bazirana na Mandrake-u (8.1, cooker), te je gotovo cijeli rad koji je bio ulozen u nju poslan upstream developerima (Xfreeu keymape, autorima prijevodi, ...). Za razliku od Mandrakea u HRIDu su izbacene razne kineske podrske i nehrvatski prijevodi, te dodani hrvatski korisni sadrzaj (howto-i, prijevodi, ...). Takodjer mi je bilo u cilju da to sve stane na 1 CD. Dakle, office (u obliku Koffice-a), prevodioci (gcc, prolog, free pascal, ...), alati za net (browseri, icq, ftp, mail...), baze (PostgreSQL, MySQL), web razvoj (apache, php/perl sa podrskom za Psql/mysql...) i sve ostale aplikacije se nalaze zgurane na jednom CD-u! Iako trenutno doma imam 1.0 verziju HRID-a, na FTP serveru se nalazi verzija 0.9 (cekam da se dokopam stalne veze kako bi mogao uploadati 1.0 verziju). Razlike izmedju 0.9 i 1.0 nisu velike (samo malo noviji paketi + kozmeticke promjene). Onima nestrpljivima - evo link za ISO download.

Distribucija je namijenjena za one kojima je potreban office, te za one koji imaju programiranje u svom obrazovanju (c/c++, pascal, prolog, ...) - ukljucene su i razne imitacije poznatih Borlandovih sucelja (xwpe) kao i druga inovativna sucelja (motor) i za one koji zele raditi web programiranje (php/perl/python... sa posgtresql/mysql-om).... Ustvari, iskoristiti ju moze svatko tkome odgovara... )))
U distribuciju su takodjer ukljucene mnoge nepravedno zapostavljene aplikacije poput Sylpheeda (ima ih jos, ali se sada ne mogu sjetiti ))
U buducnosti planiram izdati dodatan CD od distribucije koji bi trebao sadrzavati dodatne killer aplikacije: OpenOffice, XINE (DivX/DVD player), Real Player, Kylix OE, Opera, Quake...
Sugestije, kritike i komentari su pozeljni i dobro dosli!
Ali imajte na umu da je distribucija produkt gotovo samo jednog covjeka tj. mene...



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=489