Najbrže austrijsko računalo pod SuSE Linuxom

Nadnevak 02.03.2002 11:04:30 | Tema: SuSE

Odobrio: kost. Napisao: Anonymous.
... najbrže austrijsko računalo - ono pri bečkom sveučilištu - radi pod SuSE Linuxom. Od strane tvrtki init.at i NDS sačinjeni cluster (ovdje: superračunalo pod slobodnim OS koje je sastavljeno iz standardnih PC-komponenti; na taj način se do njega dolazi puno jeftinije nego do uobičajenih superračunala o.p.) danas spada među 200 najbržih superračunala svijeta.
Tijekom obilaska domaćih stranica njemačkog distributora SuSE (čije proizvode inače osobno vrlo cijenim i s najvećim zadovoljstvom već više od godinu dana manje-više uspješno koristim), zapela mi je za oko ova kratka vijest iz našeg susjedstva (doduše s datumom 14.02.2002., ali nadam se još uvijek zanimljiva), koju evo tek sada u prijevodu i s neznatnim izmjenama prenosim zainteresiranim HULK-ovcima:

S računalnom snagom od 204,5 GFlops-a (Giga Floating Point Operations Per Second o.p.) "Schrödinger I" (kako su računalo Austrijanci nazvali o.p.) zauzima 147. mjesto na ljestvici TOP 500. Cluster se sastoji od 3 središnja poslužitelja i 160 računalnih čvorišta, od kojih je svako "okićeno" s po jednim AMD Athlon XP-1700+ procesorom. Ukupnom cijenom od 500.000 eura pri tom je poduhvatu ujedno ostvaren i iznimno povoljan odnos između cijene i učinkovitosti. Konceptom "Schrödinger I" obuhvaćena je osim toga i kontinuirana nadogradnja u naredne četiri godine, čime je već zajamčeno da će cluster i ubuduće spadati među najbrže na svijetu.

Moj nazor: 500.000 eura ili kako mi to volimo reći milijun maraka i nisu neki novci... K tomu još za pravo računalo i pravi OS iliti tko umije njemu dvije!Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=671