Open Source Software na CeBITu (2)

Nadnevak 20.03.2002 22:34:24 | Tema: Novosti

Odobrio: zlodi. Napisao: cosmo.
Budući da sam proveo dan na CeBITu, a isti je spomenut i ranije, mogao bih malo prokomentirati o OS software-u tamo.


KDE se na Sharp-ovom štandu nije baš dao vidjeti (možda jer je bio zadnji dan sajma), ali se dao vidjeti novi Zaurus PDA sa Qtopia okruženjem pod Linuxom i moram priznati da je to prvi PDA koji mi se stvarno svidio. Ima Opera browser, svira filmove i mp3-ove (u odličnoj kvaliteti), ima igrice i sve što čovjeku treba. Windows CE uređaji prema njemu izgledaju smiješno, ali stvari će se vjerojatno promijeniti kad izađe nova generacija.

KDE se također dao vidjeti na Danka štandu gdje je predstavljena KDEPrint arhitektura. Tip mi je demonstrirao administraciju desetak print servera sa hrpom printera i kako se svi poslovi mogu stopirati, preusmjeriti i iako me tip malo zagnjavio, to je izgledalo vrlo moćno i impresivno.

Trolltech su bili predstavljeni na vlastitom štandu, uglavnom gurajući Qt/Embedded, ali moglo se naći is Whitepaper-a o Qt 3.0 arhitekturi, kao i demonstracije na Qtopia okruženju baziranih palmtop računala.

SuSE je imao poveći štand sa nagradnom igrom i ponekom demonstracijom, te monitorima na kojima se mogao vidjeti SuSE Linux 8.0 u akciji (nažalost ne i kao interaktivna "proba").

Mandrake sam na cijelome sajmu vidio samo na Samsungovom štandu gdje su demonstrirana računala na SuSE, Mandrake i Windows XP sustavima, jedno pored drugog, što je bio upadljiv detalj. Na AMD-ov štand sam stigao prekasno (ponavljam, bio je to zadnji dan sajma pa su se mnogi spakirali vrlo rano).

Osim na navedenim mjestima, Linux se moglo vidjeti i drugdje, ponajprije kao dio IBM-ovih mainframe rješenja. Na burzi rada gdje su kompanije pokušavale privući potencijalne zaposlenike, Unix/Linux administracija je bila jedna najtraženijih sposobnosti, a i dosta consulting firmi su izlagale Linux solucije.

Kako je CeBIT ogroman sajam, Linux i open source su bili daleko od prvog plana, ali se dalo osjetiti kako postaju važan faktor u profesionalnoj IT branši. Oh, i BTW, cure su zgodnije na Info-u ;)



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=715