Spasimo Vladu! (ili ipak ne?)

Nadnevak 22.03.2002 12:06:43 | Tema: Hrvatska Udruga Linux Korisnika

Odobrio: kost. Napisao: rado.
Vjerojatno je malo poznato, ali unatoč potpisanom ugovoru Vlade i Microsofta o asimilaciji informatičkih tehnologija vladajućih, siteovi poput www.vlada.hr, www.predsjednik.hr, www.sabor.hr još uvijek sretno egzistiraju na Unixu - Linuxu i Solarisu. Dapače, imaju i za svoje uvjete održavanja sasvim pristojan uptime.

Mjereći ga Netcraftovim istraživanjem:

www.vlada.hr - prosječno 29.34 dana na Linuxu

www.sabor.hr - prosječno 36.85 dana na Linuxu

www.predsjednik.hr - prosječno 13.29 dana na Solarisu

www.mup.hr - prosječno 298.92 dana na Linuxu

Kako je marketinški nedopustivo da frontend prema građanima bude bilo što osim Microsofta, za očekivati je da će ti serveri biti zamijenjeni Microsoftovim IIS-om - a za primjer evo Netcraftovog izvješća za www.microsoft.com - prosječno 34,73 dana za sustav koji je neusporedivo skuplji od onog implementiranog pod Linuxom.

Bit ću zloban pa primjetiti da ako sam Microsoft ne može povećati uptime, koliko treba očekivati od drugih?

Implementaciju će vjerojatno raditi netko tko ima potpisan ugovor s Microsoftom, pretpostavljam Perpetuum Mobile. Dečki su vrlo OK, firma je profesionalna i također vrlo OK, ali uptime IIS servera je prosječno 5.95 dana, a skriven je iza Linux proxya kojeg iz nekog nedokučivog razloga još nisu zamjenili superiornim Microsoftovim proxyem.

Bez namjere napadati Perpetuum koji je tu samo da obavi povjereni posao, upitat ću što je s vlašću, jer su oni na kraju cijele priče odgovorni za kupnju dobrog ili lošeg rješenja, time trošeći naš novac na nešto što - eto - čak ni kod proizvođača nema uptime posebno veći od poluodržavanih Linux strojeva koje trenutno koriste.

Pravo pitanje za diskusiju jest - trebamo li spasiti Vladu tehnološkog gafa? Razumiju li oni uopće tehnologiju ili su kupili Microsoftova rješenja po inerciji "to je najveća svjetska firma, njena rješenja moraju biti dobra"? Ima li uopće smisla pisati medijima, slati pisma, lobirati kod političara da se rješenje koje radi ostavi, da se ne troše novci poreznih obveznika?

Do they give a fuck about it?

Osobno, nisam siguran je li ova vlast zaslužila našu pomoć. Puni sebe i puni međusobnih sukoba, pokazuju da im nije stalo do nas. Nama, pak, treba biti stalo do njih ako ne zbog nekakvog poštovanja prema struci političara (čuj, poštovanja!), onda zbog toga što oni ne kupuju tu tehnologiju iz vlastitog džepa već iz našeg poreza i mogu si priuštiti niz promašaja jer, eto - mogu.

Treba li ih upozoriti da ostave na miru sustav koji radi pouzdano ili ih treba pustiti da se elegatno otvore svijetu crva, virusa i exploita, kako bismo imali dobru temu uz kavu?

Potonje mi se čini neodgovorno, ali - to je moje političko mišljenje - tkivo koje je nekrozno treba pustiti da odumre do kraja kako bi na kost moglo doći novo, zdravo tkivo.

Uredništvo napominje da stavovi izraženi u gornjoj poruci nisu nužno i stavovi HULK-a. :)

A kad smo već kod toga, u interesu istine i objektivnosti ;) spomenimo i sljedeće:

Ima toga još ali mi se nije dalo više provjeravati :)
--joyOvaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=718