LasTTuesdaY: Narodne Novine vs. OpenSource ->Dobrica Pavlinusic

Nadnevak 26.03.2002 20:09:36 | Tema: LasTTuesday

Odobrio: zblace. Napisao: zblace.
Evo sta moze real-time publishing... event se iza mojih ledja sprema a ja ga najavljujem jer je Dobrica ocito bio preskroman najaviti diskusiju i svoju prezentaciju... tj. kako je vratio pretrazivanje HR zakona u public access, konkurirajući onom koji NarodneNovine naplacuju.
16. srpnja 2001. HrOpen, Hrvatski forum korisnika otvorenih sustava izdao je Priopcenje za javnost u kojem ostro osudjuje odluku Narodnih novina.
Od 17. srpnja 2001. onemoguceno je besplatno pregledavanje Narodnih novina na Internetu odnosno pregledavanje je omoguceno samo korisnicima koji se upiu i doznace pretplatu od 850 kuna godisnje.
24. srpnja Nevladina udruga GONG poslala je prosvjed Narodnim novinama s molbom da i dalje omogucavaju gradjanima besplatan pristup svojim stranicama, a s obzirom na to da se jedino u Narodnim novinama nalaze svi propisi koje izdaje RH. Time je prema misljenju GONG-a ugroena pravna sigurnost gradana i znatno oteano informiranje o pravima i obvezama gradana utvrdenima Ustavom i zakonima.
31. kolovoza - Udruga GONG priopcila je da je izradila Web stranicu pod nazivom Novine narodu, na kojoj se nalaze svi pravni propisi doneseni u Hrvatskoj od 1990. do danas, isticuci da sve zainteresirane osobe imaju mogucnost besplatnog pristupa, pretraivanja i koritenja tekstova pravnih propisa sa te stranice.
15. rujna 2001. Narodne novine su nakon javne reakcije ipak omogucili besplatan pristup svojim stranicama, ali su zadrzali placanje u slucaju pretrazivanja.
GONG je na svojim stranicama ostavio pretrazivac. 28. sijecnja 2002. Dobrica Pavlinusic, istaknuti clan hrvatske Linux zajednice, pokrenuo je Open source (otvoreni kod) projekt NN: pretrazivac za hrvatski jezik. Dobrica je koristio vec postojece Open source projekte i napravio izvrstan pretrazivac, a pri tom je vazan dio projekta vracen Open source zajednici na nacin da je na CPAN-u, bazi Open source modula za programski jezik perl, moguce skinuti i besplatno koristiti Dobricin modul Lingua::Spelling::Alternative. To je dokaz kako kvalitete Dobricina rada, tako i uspjesnosti Open source modela i kulture nesebicne razmjene informacija.
pogledajte dobricin rad, Gong,priopcenje hrOpena i nemojte gledati Narodne Novine



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=726