Gentoo Linux - prva stabilna inačica

Nadnevak 03.04.2002 3:50:32 | Tema: GNU/Linux

Odobrio: zlodi. Napisao: domazd.
Programeri i tvorci distribucije po načelu "(kompiliraj) sam svoj Linux", naime Gentoo, 31. ožujka su predstavili prvu stabilnu inačicu svog slobodnog proizvoda svim interesentima za download...

Ekipa razvijatelja okupljena oko distribucije Gentoo je koncem proteklog tjedna svim zainteresiranim korisnicima predstavila prvu stabilnu inačicu ove distribucije namijenjene vlasnicima i686 strojeva. Za razliku od uobičajenih distribucija, Gentoo ne isporučuje već predkompilirane pakete nego samo izvorne kodove aplikacija, koje se onda izravno na korisničkom sustavu prilagođavaju i kompiliraju. U ovom slučaju, umjesto 650 MB velikih CD-preslika, korisnici mogu snimiti 103 MB opsežan ISO-preslik bootabilnog CD-a, koji sadrži esencijalne pakete potrebne za on-line instalaciju ostalih. No, prije toga bi svakako trebalo svratiti na Gentoo-ovu stranicu s učestalo postavljanim učestalo postavljanim pitanjima i uputama za instalaciju.

Ono što na prvi pogled sliči klasičnim LFS (Linux from Scratch)-sustavima je u stvari i malo više od toga. Distribucija naime raspolaže i vlastitim ravnateljom programskih paketa, koji nadilazi puko operiranje s RPM i DEB-paketima. Pod nazivom "Portage" objavljeni sustav za upravljanje paketima, osmišljen kao port-sustav u najboljoj tradiciji BSD-ovih portova te s nekim od elemenata posuđenih kod APT-a (Debianov "A Package Tool" za potporu administratorima pri instalaciji i upravljanju sustavom), donosi naime sa sobom i funkcije, koje su i od prije poznate kod ova dva velika paketna formata. Pored mogućnosti izrade međusobnih paketnih ovisnosti, Portage je opremljen još i funkcijama simulirane instalacije, sistemskih profila, tzv. safe unmerging, virtualnih paketa itd.

Uprkos činjenici, da se sustav kompilira tek tijekom instalacije, sama instalacija prema riječima tvoraca distribucije, i nije puno kompliciranija nego ona uobičajenih distribucija. Već prema potrebi, Portage snima pakete iz lokalne mreže ili izravno s interneta te iznova kompilira cijeli sustav.

Gentoo 1.0 se isporučuje s prilagođenom Linuxovom jezgrom 2.4.18 odnosno 2.4.19pre2, glibc 2.2.5, gcc 2.95.3, Xfree86 4.2, KDE 2.2.2/3.0 Beta, GNOME 1.4 i velikim brojem ostalih programskih paketa.

Budući sama distribucija predpostavlja točno određeno očvrsje (i686-računala) te zahtijeva i stanoviti stupanj predznanja i iskustva u radu s GNU/Linuxom, a ne zanemarivši ni činjenicu, da su širokopojasne veze u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno zastupljene, Gentoo na žalost u našoj Domovini vjerojatno neće naići na previše budućih korisnika. No, ono malo ozbiljnije zainteresiranih HULK-ovaca neka svakako pogleda Gentoo u akciji. Možda ih i to dodatno podstakne na prvu instalaciju Gentoo Linuxa 1.0...





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=749