Microsoft podržava anti-open-source alijansu

Nadnevak 24.08.2002 19:56:48 | Tema: Microsoft

Odobrio: igustin. Napisao: domazd.
Već nekoliko mjeseci unazad postoji jedna inicijativa, čiji je samoproglašeni cilj u biti mobilizacija javnosti, ustanova i tvrtki protiv namjera i nastojanja vladinih tijela pojedinih zemalja, da se započne i ustraje na pojačanom korištenju open-source softvera. Jedan od inicijativnih članova i glavnih financijera tog projekta je - pogađate - Microsoft.

Po pitanju je li open-source doista ozbiljna ili čak ravnopravna alternativa komercijalnim programima, Microsoft očigledno i dalje nastoji sve opcije mogućeg odgovora zadržati otvorenima. Još prije samo nekoliko tjedana su vodeći dužnosnici poduzeća izjavljivali, kako ne nalaze ništa loše u tome, što će mnoge vlade u svijetu u buduće, pored komercijalnog softvera, koristiti i open-source programe.

No, kako se tek nedavno ispostavilo, Microsoft istovremeno podržava i jednu inicijativu, koja - prije svega - na razini vlada intenzivno lobira protiv uporabe open-source softvera.

"Initiative for Software Choice" je bez prevelike i očito nepoželjne medijske buke pokrenuta u svibnju o.g. Vodeću riječ u toj novostvorenoj alijansi prema pisanju američkih medija ima udruga Computer Technology Industry Association (CompTIA), čiji je član - kao najveći proizvođač softvera na svijetu - naravno i Microsoft.

Jedan od predstavnika Inicijative je pojasnio, da se njome prije svega želi naglasiti rastuća zabrinutost slijedom činjenjenice, da sve veći broj vlada i njihovih tijela nabavku softvera promatra isključivo s financijskih gledišta. U trenutku kada je došlo tako daleko, da učinkovitost nekog programa više nije u prvom planu kao kriterij pri odlukama za nabavke novih programa, već samo i isključivo cijena, onda je po mišljenju članova alijanse kucnuo i krajnji čas da se nešto poduzme.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=894