Debian u školstvu i na X-boxu

Nadnevak 14.09.2002 9:11:07 | Tema: Debian

Odobrio: igustin. Napisao: domazd.
Na Debianovim stranicama je najavljena jedna nova subdistribucija, koja bi trebala biti sastavljena i u posebnoj mjeri prilagođena potrebama u školstvu i obrazovanju. Istovremeno se na stranicama projekta Linux-Xbox može pročitati, da je programerima uspjela instalacija i Debianovog GNU-Linuxa na konzoli.

Pod nazivom "DebianEdu" započeti projekt je - po riječima osnivača Raphaela Herzoga - namijenjen ponajprije školskim ustanovama, koje su u okviru svoje djelatnosti voljne ili primorane koristiti slobodni operacijski sustav.

Pod tim se podrazumijevaju dodatne programske aplikacije, koje se inače ne mogu pronaći u službenim Debianovim paketima, kao i drugim specijaliziranim programima za potrebe obrazovanje. Osim toga, projekat će nastojati proširivati postojeću dokumentaciju te u još većoj mjeri aplikacije pod Debianom prilagoditi korisnicima iz zemalja van anglosaksonskog jezičnog okruženja. Predviđena suradnja s već postojećim srodnim projektima kao što su Seul, Ofset ili KdeEdu bi trebala jamčiti optimalne isljedke a sâm konačni proizvod obogatiti vrijednim aplikacijama.

Iako se za sada još ne radi o službenom sub-projektu Debianove distribucije, autor se nada njenom skorom uvrštavanju.

Korištenje Debianovog GNU/Linuxa na X-boxu u međuvremenu izgleda više nije nikakav problem. Nakon što je Linux-Xbox projekt objavio uspješnu instalaciju SuSE-ovog operacijskog sustava na konzoli iz kuće MS, ekipa je sada u stanju poganjati i Debianovu inačicu operacijskg sustava na istom očvrsju.

Pobliži naputci pomažu svim zainteresiranim, da uređaj prenamjene u djelotvoran GNU/Linux-poslužitelj.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=913