dyne:bolic !

Nadnevak 15.09.2002 11:19:30 | Tema: GNU/Linux

Odobrio: zblace. Napisao: zblace.
Nova distribucija dyne:bolic otvara posve novi teritoriji za GNU/Linux - "real-time GNU/Linux workstation"! Svaki PC sa standardnim hardwerom moze postati custom-made radna stanica bootanjem sa jednog CDa. Iako ovo nije distribucija za old-time linuksaše, mnogi će je profesionalci naci zanimljivom za razne specijalne uporabe...
Prošlog tjedna za posjeta Ars Electronica Festivalu u Linzu imao sam priliku slušati prezentaciju izvrsnog dyne:bolic tima i Public Voice Laba.

Iako sam prijatelj sa pokretačem projekta već duže vrijeme, tek na prezentacija sam shvatio zašto je njegov projekt tako važan i potencijalno uspiješan na novim područjima uporabe GNU/Linuxa.
Naime ova nova distribucija (dio nove generacije distribucija koje su usmjerene na optimizirane u nekom smjeru za efikasnost ili feature) pod nazivom dyne:bolic otvara posve novi teritoriji za GNU/Linux - "real-time GNU/Linux workstation"!
Svaki PC sa standardnim hardwerom može privremeno postati custom-made radna stanica jednostavnim bootanjem sa jednog CDa. Dodatnim spajanjem na net i mountanjem lokalnih diskova mogu se značajno povećati mogućnosti ove distribucije za razne uporabe. Trenutni focus je u suradnji sa PublicVoice.fm net audio streaming za široke mase koje se žele baviti net radiom ili povremeno nešto odstreamati za svoje web prijatelje ... Mogućnosti su puno veće (i zasad ostavljene za buduće nadogradnje su) u područjima kao što su webterminali, prezentacijska računala, system-recovery i mnoge druge.


KAKO RADI :
Iako ovo nije distribucija za old-time linuksaše, mnogi će je profesionalci naći zanimljivom za razne specijalne uporabe jer je riječ o CD-bootabilnoj distribuciji koja ima minimum aplikacija i configuracije za spajanje na net, te se uz to može lako customizirati sa drugim applikacijama tako što se one dodaju na CD u obliku tzv. .bol paketa! Tako osim Mozille, Gimpa, MUSEa, možete dodati i vama omiljene aplikacije iz Linux svijeta te sprziti na CD i imati multinamjenski CD sa aplikacijama koji onda možete dati Windows korisnicima koji se ne usude particionirati HD, da jednostavno probaju GNU/Linux i probrane aplikacije.

Kuda IDE ?
Kako je riječ o relativno malom timu koji predano rade na projektu (neki od najzanimljivijih mladih talijanskih hackera tu troše svoju entuzijazam) jako je teško pretpostaviti kuda će dalje ići. Ipak uz institucionalnu i financijsku podršku Public Voice Laba projekt će vjerojatno nastaviti sa barem jednako brzim tempom naprijed (sa 0.3 na 0.5.2 u 6 mjeseci). Ako im se želite pridružiti maillinglista koja odiše duhom mediteranskog zezanja (veliki dio developera su talijanskog ili portugalskog porijekla, pa tako zasjene austrijsko-njemačku većinu ;), ali i website sa dokumentacijom.
U svakom slučaju ovu distribuciju vrijedi probati, ako ništa drugo onda zato što ćete za njenu instalaciju i deinstalaciju potrošiti samo vrijeme bootanja sa CDa i spajanja na mrežu.



Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=914