X-box: prevladan i kôd čvrstoga diska

Nadnevak 19.09.2002 2:22:21 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Priča s X-box-projektom se izgleda polako bliži svršetku. Ekipa je naime obznanila još jedan od svojih uspjeha: njenim programerima se je neki dan navodno podarilo deblokirati u X-box ugrađeni čvrsti pogon...


Jedan od mnogih sigurnosnih mehanizama ugrađenih u X-box predstavlja i podrška sigurnosnih funkcija napredne priključne tehnologije ATA (Advanced Technology Attachement). Te funkcije - pojednostavljeno rečeno - podstiču čvrsti pogon da ne reagira na zahtjeve, sve dok ne zaprimi posebno programirani ključ. Microsoft je pače išao o korak dalje, pa je svakom X-boxu dodijelio još i jedinstveni vlastiti kôdni ključ, koji je nadležan za pokretanje čvrstog pogona, a u šifriranom je obliku pohranjen u EEPROM-u matične ploče.

Vlastiti BIOS pri pokretanju konzole učitava te podatke, dešifrira i proslijeđuje ih dalje čvrstom pogonu.

Projektnoj skupini programera je takav vrlo strog procesni režim dugo vremena zadavao velike glavobolje, budući je BIOS morao biti nečim nadoknađen, e da bi se tek onda GNU/Linux operacijski sustav mogao podizati s CD-a ili pak s čvrstog pogona.

Pri tom je jasno, da replika BIOS-a (za razliku od originala) ne bi sadržavala važeći ključ. Primjena neke vrste generalnog ključa ili otpirača također nije dolazila u obzir, jer svaki čvrsti disk zahtijeva neki drugi, sebi svojstveni ključ.

No, ove priče ne bi niti bilo, da rješenje zavrzlame nije i ovaj put stiglo upravo onda, kada je to malo tko očekivao. Programeri su naime kad-tad primijetili, da BIOS zapravo i ne šalje čvrstom disku sâm ključ već samo njegov tzv. hash (inače i engl. izraz za mljeveno meso) tj. kontrolni zbroj - ili još točnije - informacijsko-kriptografski slijed, sastavljen temeljom sažetih podataka dobivenih iz već učitanog i dešifriranoga ključa.

Dakako, dečki su bili dovoljno snalažljivi, pa su tu činjenicu odmah pretočili u odgovarajuće rješenje za oblikovanje hash-a i bez važećeg originalnog ključa.

Usput su svojom metodom oslovljavanja čvrstog diska u X-boxu i bez potrebnog originalnog ključa postigli još i jedan sporedan ali ipak koristan učinak: hash se sada na taj način oblikuje još brže nego pomoću SHA-1 algoritama onog pravog, EEPROM-ključa.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=917