Nove POSIX niti za glibc

Nadnevak 20.09.2002 18:27:12 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Objavljeni su prvi plodovi - pod pokroviteljstvom Red Hata - poduzetih napora za oblikovanjem nove POSIX Threads implementacije...


Za razliku od svoje predhodnice, urođena POSIX nitna knjižnica NPTL (Native POSIX Threads Library) je sukladna POSIX Threads specifikaciji, a pored toga je još iskazala i značajna poboljšanja u pogledu djelotvornosti i skalabilnosti, zbog čega bi trebala - ukoliko se design i implementacija pokažu zadovoljavajućim - biti uvrštena u knjižnicu GNU C (glibc).

Ovi uspjesi se ponajprije mogu zahvaliti vrlo uskoj suradnji razvijatelja, djelatnih na projektima glibc i jezgre Linuxa, na kojoj bi se, usput rečeno, također morale poduzeti neke izmjene. Slijedom toga NPTL predpostavlja sposobnosti Linuxove jezgre 2.5.36.

Prvi pokusi s novom implementacijom pokazuju obećavajuće isljedke: generiranje i razaranje 100.000 niti je bez ikakvih poteškoća proteklo čak i na jednom IA-32 računalu s dualnim procesorom (450 MHz-ni Intel Pentium II Xeon), a potrajalo je samo 2,3 sekunde.

Doduše - osim benchmarks-a i pokusnih programa - stvarno je provedeno iskušavanje samo neznatne količina koda s NPTL-om a ni radovi na optimiziranju Linuxove jezgre još nisu privedeni kraju.

Iako je trenutna implementacija ovisna o jezgri Linuxa, sama knjižnica je u načelu portabilno osmišljena. Tako nije isključeno, da bi u budućnosti i drugi glibc-om podržavani operacijski sustavi, primjerice GNU/HURD (koji istina raspolaže vlastitom - ali također ne baš sasvim dozrelom - implementacijom POSIX niti) ili pak stalno napredujuća FreeBSD-portacija također mogli od svega imati nekakvu korist.

Izvorne i daleko iscrpnije pojedinosti kao i mogućnost snimanja raspoloživih datoteka je moguće pronaći ovdje.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=922