PartitionMagic 8

Nadnevak 24.09.2002 0:29:39 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Linuksaše, koji na svojim računalima održavaju nekoliko particija s raznim datotečnim/operacijskim sustavima, zacijelo će zanimati novo izdanje komercijalne alatke PartitionMagic 8.


Početak prodaje nove inačice proizvoda američke tvrtke PowerQuest najavljen je i očekuje se tijekom narednih desetak dana.

Linuksaši će se posebno obradovati podršci GRUB-a i datotečnog sustava Ext3. Istovremeno, na žalost, još uvijek nedostaje mogućnost održavanja sve zastupljenijeg Reiser-FS-a.

Korisnicima Microsoftovih operacijskih sustava će pak dobro doći udobnija mogućnost povećavanja NTFS-particija, bez nužnosti spuštanja/podizanja sustava. Osim toga, na dijelovima čvrstog diska u NTFS-formatu će primjenom novog izdanja biti moguće mijenjati i veličinu tzv. cluster-a.

S obzirom na činjenicu, da su kapaciteti proizvedenih čvrstih pogona od zadnjeg izdanja PartitionMagica 7.0 neprestano rasli, nova inačica je dodatno osposobljena za obrađivanje particija veličine do 160 GB. Jedini preduvjet za to je, da udio snimljenih podataka na dotičnoj particiji mora biti niži od 90 posto ukupno raspoloživog prostora.

PowerQuest je mislio i na vlasnike čvrstih pogona s USB- i FireWire-priključcima, čije uređaje alatka od sada podržava.

Korisnici i GNU/Linuxa i MS-sustava će zacijelo posebno pozdraviti i bootabilne sposobnosti kompaktnih diskova s PartitionMagicom, budući se na taj način alatka može koristiti i bez prethodne instalacije.

Nova je i programska funkcija za prebacivanje datoteka s jedne na drugu particiju, što je od posebne koristi onda, kada recimo zatreba izmijeniti podatke između pojedinih različitih datotečnih sustava, bez da se jedna pred drugom skrivene particije moraju načiniti vidljivim.

Sva nabrojena, kao i mnoga druga umijeća novog PartitionMagic 8 možete - nakon prijave na domaćim stranicama proizvođača i obavljenog snimanja 23-megabajtne datoteke iskušati već danas. Uz pomoć te besplatne demonstracijske inačice dakako nije moguće poduzeti izmjene na nosačima podataka, pošto one neupisivanjem u tabele čvrstoga diska ostaju nevažeće.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=927