Mandrake Linux 9.0

Nadnevak 26.09.2002 14:59:37 | Tema: Mandriva

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Nakon srazmjerno duge i izdašne pokusne faze, francuski distributor MandrakeSoft je svim zainteresiranim korisnicima predstavio konačnu inačicu svog proizvoda Mandrake Linux 9.0...


Temeljen na jezgri .4.19 i glibc 2.2.5, Mandrake Linux 9.0 pod kodnim nazivom Dolphin donosi niz novih aplikacija i poboljšanja.

Uz KDE 3.0.3, GNOME 2.0 te OpenOffice.org 1.0.1, na raspolaganju korisnicima stoje i Mozilla 1.1 i GCC 3.2.

Poboljšanja u odnosu na posljednju stabilnu inačicu su pretrpjeli i integrirana podrška očvrsju kao i instalacijska rutina, dinamička radna površina, dinamičko prilagođavanje izbornika u ovisnosti o novoinstaliranim paketima itd.

Pored USB 2.0, Mandrake od sada podržava i NTFS-particije kao i WebDAV protokol.Moguće je i - već u prethodnoj inačici zavedeno - korištenje šifriranih particija.

MandrakeSoft pruža korisnicima i mogućnost jednostavnog unaprijeđenja svog sustava putem interneta.

Nova inačica se (teoretski) već može snimiti s preopterećenih MandrakeSoftovih poslužitelja, kao i njihovih zrcala, u obliku dviju 680- i jedne 500 megabajtne ISO-datoteke.

Kupovna inačica se također može već naručiti u Mandrakestore-ovoj predprodaji. Pored "Standard Edition" za 35 EUR (3 CD-a + kratki naputci za instalaciju na 35 stranica odgovarajućeg priručnika), proizvođač nudi svim korisnicima i "Workstation DVD" (1 DVD+ priručnik) za 64 EUR, " PowerPack Edition" po cijeni od 75 EUR sa 7 CD-a, te jednim instalacijskim i jednim referenčnim priručnikom. Na koncu, tu je i "ProSuite Edition" za 199 EUR sa 8 CD-a, jednim DVD-om, jednim instalacijskim i jednim referenčnim priručnikom, 60-dnevnim Extended Server Supportom putem Mandrake Experta, te besplatnim 90-dnevnim pristupom Mandrake Online-u.

Isporuka kupovnih paketa bi trebala započeti tijekom trećeg listopadskog tjedna. Zaslonske snimke instalacije se pogu pogledati na domaćim stranicama MandrakeSofta.

MandrakeSoft je ovaj put donekle iznenadio javnost, jer je vijest o dostupnosti nove inačice uslijedila praktički istovremeno s njenim smještanjem na primarna zrcala. MandrakeSoft to u cijelom nizu 8.x nije učinio niti jednom, pa bi se iz toga moglo zaključiti, da tvrtka ovom izdanju pridaje poseban značaj. Vjerojatno zna i zbog čega.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=934