Linux From Scratch 4.0

Nadnevak 07.10.2002 21:08:19 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Distribucije su posljednjih godina bitno pojednostavile instalaciju i rukovanje GNU/Linux-operacijskim sustavom, čime su nesumnjivo privukle mnoge korisnike. Ali i pristupačnost ima svoju cijenu: puritanski nastrojeni linuksaši se tuže, kako se korisnik i sustav na taj način sve više otuđuju.

No za Linux From Scratch - koji je od danas dostupan u svom izdanju 4.0 - malo će tko tako nešto ustvrditi...


Kao što već i sâm naziv govori, radi se o GNU/Linuxu-sustavu koji korisnik može proizvoljno i slijedeći iscrpne naputke - dostupne na mrežnim stranicama distribucije - u cijelosti sastaviti sâm. Znalac pri tom ima priliku zaviriti duboko u unutrašnjost Slobodnog operacijskog sustava ali ujedno i oblikovati ga doista i samo prema vlastitim željama.

Tako je primjerice moguće skucati sustave, koji na čvrstom pogonu zauzimaju i manje od 100 MB, a u ekstremnim slučajevima čak i do ispod 8 MB.

Na svojim web-stranicama Linux From Scratch nudi naputke, koji korisnika (doduše na engleskom jeziku) korak-po-korak uvode u tajne građenja vlastitog GNU/Linux-sustava, od particioniranja pa sve do instalacije pojedinih programa.

Knjiga "Linux From Scratch 4.0" u svom digitaliziranom obliku je za besplatno snimanje raspoloživa na stranicama distribucije i brojnim zrcalima.

Ukoliko posjedujete vrlo dobra znanja engleskog jezika i GNU/Linuxa, kao i koliko-toliko brzu vezu s internetom, svakako iskušajte sebe i Linux From Scratch 4.0.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=949