Web-poslužitelji pod GNU/Linuxom 60 % jeftiniji!

Nadnevak 12.10.2002 1:20:55 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Dakako, GNU/Linux je u koječemu neprijeporno puno jeftiniji od primjerice MS Windows-a, ali... koliko?...


Ako je za povjerovati jednoj novijoj studiji, onda je GNU/Linux povoljniji ne samo u cijeni nabavke odgovarajućeg softvera, već su i tekući troškovi u prve tri godine rada jednog mrežnog poslužitelja za skoro šezdeset (sic!) posto niži od onih na odgovarajućim MS-instalacijama...

U svom prilogu na cin.earthweb.com (ako razumijete Engleski, molim svakako pročitati izvornik!) g. Dan Orzech izvještava o studiji (PDF!) američke Robert Frances Group, u kojoj su međusobno poređeni stvarno postojeći sustavi koji pod GNU/Linuxom, Solarisom i Windowsima rade kao web-poslužitelji: za promatrano razdoblje od tri godine, rad poslužitelja pod GNU/Linuxom je stajao 74.475 USD, pod Solarisom 561.520 USD a pod MS Windowsima je izišao na 190.662 USD.

Niži troškovi su postignuti zahvaljujući ponajprije uštedom na skupim softverskim licencama.

Ali i održavanje i upravljanje GNU-Linux-sustavom je osjetno jeftinije.

Ako bi se kao mjerilo uzeli samo ti troškovi, onda je čak i Solaris jeftiniji, iako stručnjaci za GNU/Linux i Solaris u prosjeku više zarade od kolega specijaliziranih na Windows-sustave. Uostalom, jedan Windows-administrator može opsluživati samo nekakvih desetak poslužitelja, dok pod GNU/Linuxom i Solarisom višestruko toliko.

Spomenuta računica sadrži troškove očvrsja, softvera, osoblja te još neke druge sporedne troškove.

Slijedom toga se može u neku ruku tvrditi, da troškovi rada pod GNU/Linuxom iznose oko 40 posto istoga pod Windowsima i samo 14 postotaka od Solarisovih.

Sigurnost pojedinih sustava nije izravno ušla u gore spomenuti troškovnik, ali su upravitelji Windows-sustava navodno dvostruko duže vremena provodili u krpanju sigurnosnih rupa u sustavu nego njihovi linuksaške kolege.

O odgovoru na aktualna pitanja sigurnosti sustava si laik i sâm može napraviti poprilično jasnu sliku, ako se zna, da je nedavni val Linux-crva pogodio nekoliko tisuća, dok je slična epidemija Windows-crva zahvatila nekoliko stotina tisuća računalnih sustava.

Zašto je tomu tako, pročitajte (ako Vas bude zanimati) već uskoro, u jednom od idućih priloga na ovim stranicama...





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=954