I Indija prelazi na GNU/Linux

Nadnevak 12.10.2002 18:11:02 | Tema: Novosti

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Prema pisanju lista "The Economic Times" i indijska vlada se odlučila u svojoj zemlji s milijardu stanovnika dosadašnja tuđa, skupa i netransparentna proprijetetna softverska rješenja u najvećoj mogućoj mjeri zamijeniti GNU/Linuxom...


Vlada Republike Indije GNU/Linux kani zavesti u sve vladine urede, obrazovne i javne ustanove u svojstvu "službenog" operacijskog sustava. Slične napore Vlada ubuduće očekuje i od subjekata u gospodarstvu zemlje.

Kao glavni razlog za takvu odluku se navodi činjenica, da proprijetetni software poput Microsoftovih proizvoda svojim visokim troškovima u većoj mjeri pogađa gospodarski slabiju Indiju nego neku visokorazvijenu i bogatu zemlju.

Indija osim toga nikako ne želi zaostajati za Kinom, koja već nekoliko godina izgradnju svoje informatičko-tehnološke infrastrukture najvećim dijelom temelji upravo na GNU/Linuxu.

Za razliku od indijske, kineska vlada se na taj korak nije odlučila iz financijskih razloga, već u prvom redu zbog nepovjerenja u pouzdanost Microsoftovih sustava i zabrinutosti za sigurnost i tajnost podataka pod njima.

Dodirna točka vladama i jedne i druge zemlje u ovom kontekstu je želja, da informatičku ovisnost svojih mnogoljudnih zemalja o vanjskim faktorima svedu na što je moguće manju mjeru te umjesto toga još više podrže razvoj vlastitih IT-potencijala.

Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=955