GNU/Linux i žene

Nadnevak 13.10.2002 20:29:58 | Tema: GNU/Linux

Odobrio: domazd. Napisao: domazd.

Zastupljenost žena u informatičkim djelatnostima je svojim brojem ali i doprinosom - uz časne iznimke - još uvijek više nego skromna. Ova tvrdnja se odnosi, kako na žene-programerke - tako i kao korisnice, posebno pod GNU/Linux sustavima...


Pišući ovaj prilog, sjetio sam se svoje nećakinje, koja je - prije nekoliko godina još polaznica završnih razreda jedne elitne i ne baš jeftine privatne gimnazije - moj prijedlog, da razmisli o studiju informatike, glatko - skoro revoltirano - odbila s obrazloženjem, kako je riječ o isključivo muškoj domeni.

Životne okolnosti te već sada sagledivi - a u idućim godinama i sve brži - nestanak tradicionalnih radnih mjesta u proizvodnji i javnoj upravi će nesumnjivo iskorijeniti i posljednje predrasude takove vrste. No, za mlade žene - djevojke, djevojčice - bi bilo i te kako od velike prednosti, ako bi pravovremeno - već danas, a još bolje jučer - sâme prepoznale i prilagodile se duhu i trendu vremena i društva u kojem žive.

Sličnih je nazora izgleda i gospođa Val Henson, autorica zbirke KAKO... / HOWTO... dokumenata, u kojima žene poziva na intenzivnije korištenje GNU/Linuxa, pokušavajući pri tom raščistiti s kojekakvim zabludama i mitovima te pružiti razumljive razloge i praktične savjete za jedan takav poduhvat.

No, spomenuti KAKO... / HOWTO... se - naizgled paradoksalno - obraća prije svega muškim (LINUKSAŠKIM!) entuzijastima.

Autorica pri tom upozorava na slijedeće posebnosti, koje po njenom mišljenju žene posebno odbijaju od računalstva, napose GNU/Linuxa:

- ženama - bar kada je o računalima riječ - najčešće nedostaje samopuzdanje, podcjenjujući pri tom vlastite sposobnosti

- ženama je teško pronaći istomišljenike, posebice ondje gdje ih je malo, dakle na polju računarstva

- žene se još od najranijeg djetinjstva (kulturološki uvjetovano) svjesno usmjerava na ne-tehničke djelatnosti

- ženama se odgojem od najranijeg životnog doba usađuje veća koncentriranost za probleme vezane uz njihovo drušveno okruženje, dok se računala ubrajaju u sredstva, koja bitno sužavaju društvene dodire

- računalne igre i edukacija su usmjerene (skoro) isključivo prema korisnicima muškoga spola

- glasila javnog priopćavanja i reklamna koncepcija impliciraju pretežito poruke, da su računala nešto samo za muškarce

- žene se pribojavaju, da bi korištenjem računala samo badava gubile dragocjeno vrijeme, koje bi im moglo nedostajati za druge obaveze

- nedostatak uzora

U slučaju GNU/Linuxa postoje još posebne "otežavajuće okolnosti", stanoviti psihološki moment, koji kod žena izaziva dodatnu odbojnost: riječ je o načinu na koji se sâm operacijski sustav uopće razvija.

Vrlo izražena međusobna konkurencija različitih ideja, OS-isključivost, tzv "flaming" (engl. izraz za provociranje, "pozivanje na red" i/ili često nepristojne pogrde upućene drugačije mislećim osobama putem chat-a, el. pošte ili plakatom u novinskim skupinama) kao i izostajuće reakcije su po autorici glavne prepreke, koje ženama otežavaju ulazak u svijet GNU/Linux razvoja - posebice na polju softvera sa slobodnim programskim kodom.

Autorica predmetnog KAKO... / HOWTO...-a je jedna od programerki Linuxove jezgre a u zajedništvu s drugim autoricama mrežnih stranica linuxchix.org se obraća još uvijek malobrojnim korisnicama GNU/Linux sustava.

Ženama je inače u cijelosti posvećen i međunarodni ženski forum na stranicama KDE-Women Project-a, koji ima zadaću izravnog predstavljanja i potpore interesa i kreativnosti ljepšega spola unutar KDE-ove Zajednice.

Nizom praktičnih savjeta, naputaka i preporuka te mogućnostima neposrednog kontakta putem chat-a na posebnom IRC-kanalu, žene ženama nastoje širom otvoriti vrata za što lakši ulazak u šaroliki i zanimljivi svijet GNU/Linuxa, kako bi konačno i sâme postale u puno većoj mjeri djelatne sudionice u njegovom stvaranju i korištenju.





Ovaj članak dolazi sa HULK
http://www.linux.hr

URL priče je:
http://www.linux.hr/article.php?storyid=956